Ruotsissa hyväksyttiin antipiratisimilaki (päivitys)

Ilkka Ketola
28. toukokuuta, 2005 15:06

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi keskiviikkona lain, joka tekee immateriaalin, kuten musiikin ja elokuvien, yksityiseen käyttöön kopioinnista laitonta. Varmuuskopiointi omaan käyttöön on kuitenkin sallittua. Lisäksi laki sisältää kohtia, joilla pyritään vähentämään CD- ja DVD-levyjen kotipolttoa.
Tyhjille CD- ja DVD-levyille määrättiin Suomen tyylinen hyvitysmaksu, jonka suuruus on 0,4 äyriä megatavua kohti. Viiden gigatavun DVD:lle maksu on 20 kruunua (n. 2,18 euroa).
Uusi laki tulee voimaan 1. heinäkuuta ja kopiointisuojausten murtamiseen käytettyjen ohjelmien ja tekniikoiden kiellon osalta noudattaa EUCD:n vaatimuksia, joihin Suomenkin täytyy taipua lainsäädäntönsä osalta lähiaikoina.
Laittomaksi tulevat ohjelmat ja teknologiat, joilla voidaan kiertää tekijänoikeussuojatun materiaalin kopiosuojaukset (kuten DVD-elokuvista löytyvän CSS-salauksen purku). Samoin kokonaisen kirjan kopionti kopiokoneella on tuosta päivästä alkaen laitonta.
Tähän asti Ruotsissa on ollut Suomen tapaan laillista ladata (lähes) mitä tahansa materiaalia netistä, ainoastaan jakaminen on ollut laitonta. Suomessahan pelien, ohjelmien ja tietokannoiksi rinnastettavien tuotteiden lataaminen on laitonta, mutta elokuvien ja musiikin lataaminen omaan käyttöön ainakin toistaiseksi laillista.
Ainakin yksi tunnettu ruotsalainen torrent-sivusto, Pirate Bay, on jo reagoinut uuteen lakiin. Pirate Bay tervehtii vierailijoitaan etusivun tekstillä, jossa ilmoitetaan ettei sivustoa olla sulkemassa lain tullessa voimaan heinäkuussa.
Lähde:
ABC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.