FBI ja Yhdysvaltain tullit sulkeneet torrent-sivuston

Ilkka Ketola
26. toukokuuta, 2005 20:30

BitTorrent-sivustojen jahti rapakon takana kiihtyi tänään, kun FBI ja Yhdysvaltain tulliviranomaiset sulkivat hyvin tunnetun ja suositun BitTorrent-sivuston, EliteTorrentsin. FBI:n mukaan sivuston kautta liikkui luvatta huomattavia määriä tekijänoikeussuojan alaista materiaalia.
FBI kertoo lehdistötiedotteessaan, että FBI yhdessä tulli- ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa suoritti tänä aamuna 10 iskua mantareenlaajuisesti. Etsintäiskujen kohteina olivat EliteTorrents -ryhmän johtojäsenet. Iskussa takavarikoitiin myös serveri, jolla EliteTorrents-sivusto pyöri. Palvelimella vierailevia tervehtii nyt teksti "Tämä sivusto on pysyvästi suljettu FBI:n ja USA:n tulliviranomaisten toimesta."
FBI:n mukaan EliteTorrentsilla oli jopa 133 000 jäsentä (toisin sanoen käyttäjää). Viimeisen neljän kuukauden aikana verkon kautta jaossa oli laittomasti jopa 17 800 eri tiedostoa, joukossa elokuvia ja ohjelmistoa, joita ladattiin yhteensä 2,1 miljoonaa kertaa.
Lisää samanlaisia iskuja voidaan odottaa tulevan, sillä FBI tiedottaa pyrkivänsä sulkemaan mahdollisimman monta laitonta sivustoa niin nopeasti kuin se vain kykenee. Nopealla toiminnalla pyritään siihen, että jakamisen uhrit -- levy-, televisio- ja elokuvayhtiöt -- välttyisivät suurilta tappioilta.
FBI:n lehdistötiedotteessa tähdennetään, että isku kohdistui henkilöihin, jotka käyttivät laillista vertaisverkkotekniikkaa laittomiin toimiin. Itse BitTorrent-teknologialle annetaan siis synninpäästö, mutta samalla varoitetaan piraatteja siitä, etteivät he enää kykene suojautumaan uuden teknologian taakse.
Tiedotteessa otetaan myös kantaa pinnallaolleeseen keskusteluun siitä, onko vertaisverkkopiratismissa kyse niin sanotusta uhrittomasta rikoksesta. Arvatenkin FBI:n mukaan kärsijöitä löytyy useita, kun koko viihdeteollisuuden työntekijöiden tilanne vaikeutuu myyntilukujen laskiessa.
EliteTorrentsin toiminnan tehokkuutta ja organisoituneisuutta tuodaan myös esille. Palvelun kautta saatavilla olleen materiaalin määrää kuvataan rajattomaksi. Lisäksi palvelun kautta oli usein saatavilla elokuvat ja tv-sarjat ennen niiden virallista julkaisua. Esimerkiksi uusin Star Wars: Episodi 3 löytyi EliteTorrentsista kokonaisuudessaan 6 tuntia ennen ensi-iltaa, ja se ladattiin noin 10 000 kertaa ensimmäisen vuorokauden aikana.
Lähde:
FBI:n lehdistötiedote

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.