P2P-verkkojen puolesta luennoinut opettaja pakotettiin eroamaan

Ilkka Ketola
20. toukokuuta, 2005 21:15

Valencian teknillisen yliopiston opettaja Jorge Cortell lupautui toukokuun alussa luennoimaan P2P-verkkojen eduista ja laillista käyttötavoista. Cortell ilmoitti suunnittelemastaan luennosta ja sen tarkoituksista yliopistolle, poliisille ja maan levyteollisuuden etujärjestöille. Pian Cortell sai huomata, että yliopisto paitsi esti häntä pitämästä luentoa, myös painosti hänet eroamaan tehtävistään.
Tapaus on saanut paljon huomiota osakseen espanjankielisillä sivustoilla ja uusmediassa. Cortell kuvailee tapahtumien etenemistä blogissaan, jonka hän on kääntänyt kansainvälisen kiinnostuksen vuoksi nyt englanniksi.
Cortell ilmoitti luennostaan niin monelle eri taholle, sillä hän halusi nimenomaan korostaa, että P2P-tekniikoilla on myös laillisia käyttötarkoituksia. Tämä olikin aiheellista Espanjassa, sillä maan tekijänoikeusetujärjestö SGAE oli juuri saarnannut televisiossa, kuinka P2P-verkot ovat ehdottomasti laittomia.
Blogissaan Cortell kertoo, että hänen kerrottuaan aikeistaan yliopistolle ja etujärjestöille peruttiin hänen tekemänsä salivaraus perusteetta. Samoin kävi hänen tekemälle uudelle varaukselle, joten lopulta hän päätyi pitämään luentonsa alkuperäisenä ajankohtana 4. toukokuuta, mutta yliopiston kahvilassa 150 kuulijan läsnäollessa.
Myöhemmin samana päivänä yliopiston dekaani ilmoitti Cortellin laitoksen johtajalle, että hänen tulee vaatia Cortellin eroamista, mihin Cortell suostuikin. Myöhemmin Cortellille selvisi, että dekaania oli painostanut Espanjan levyteollisuuden etujärjestö Promusicae.
Potkujen saaminen ei kuitenkaan ole se asia, joka painaa eniten viisi vuotta Valenciassa opettaneen Cortellin mieltä. Yliopiston varadekaani nimittäin väitti, ettei ollut koskaan opettaja yliopistolla ja piti vain satunnaisia tunteja. Lisäksi yliopisto käski hänen poistaa kaikki viittaukset ja linkit yliopistoon hänen blogistaan.
Cortell, joka on sanojensa mukaan aina pelannut sääntöjen mukaan, on järkyttynyt siitä, että hän EU:n kansalaisena EU-maassa joutuu tällaisen sensuurin kohteeksi omassa yliopistossaan. Cortell tekee blogissaan selväksi, että yliopiston dekaani toimi musiikki- ja elokuvateollisuuden painostamana. Ilmeisesti Cortellin laitosta oli uhkailtu ratsioilla ja haasteilla, ellei häntä eroteta.
Cortell vetoaakin blogissaan aiheellisesti mediaan, etujärjestöihin ja viranomaistahoihin ympäri maailman, että hänen ja vastaaviin tapauksiin puututtaisiin. Cortell sanoo olevansa valmis matkustamaan ja kertomaan tarinaansa, hänen mukaansa totuuden tapahtumista pitää tulla julki.
Lisätietoa aiheesta ja paljon linkkejä löytyy Cortellin blogista.
Lähde:
Jorge Cortellin blogi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.