Xbox 360 esiteltiin MTVllä

Ilkka Ketola
13. toukokuuta, 2005 6:07

Microsoft esitteli torstaina uuden Xbox 360 -konsolinsa musiikkikanava MTV:llä nauhoitetussa lähetyksessä. Microsoft toivoo teräpiirtografiikkaa tukevan uutuuden löytävän paikkansa olohuoneiden mediahubina. Laite on tarkoitus tuoda maailman markkinoille marraskuussa, mutta sen hinnasta ei ole vielä tietoa.
Hieman ennen julkaisua julkisuuteen vuotaneet tiedot laitteen ominaisuuksista osoittautuivat oikeiksi. Uuden valkoisen kuosin saanut Xbox kykenee näyttämään teräväpiirtografiikkaa, kun se on kytkettynä sopivaan HDTV-televisioon. Normaalien televisioiden kanssakin laitetta voi käyttää ongelmitta, grafiikkatila vain sopeutetaan television rajoitusten mukaan.
Pelejä laitteella voi pelata maksimissaan neljällä langattomalla ohjaimella yhtäaikaa. Ohjaimen kehutaan olevan edeltäjäänsä paremmin käteenistuvaksi viilattu. Kun laite kytketään verkkoon, mahdollistaa Xbox Live korkeintaan 64 pelaajan yhtäaikaisen pelin verkon yli.
Microsoftin mukaan julkaistu Xbox on ominaisuuksiltaan lähempänä PC:tä kuin mikään aiempi konsoli. Pelaamisen lisäksi laitteella voi katsella digikuvia ja soittaa musiikkia. Messengerin-kaltaisten pikaviestimien avulla voi pitää verkon yli yhteyttä pelikavereihinsa, ja online-shoppailu on mahdollista Xbox Live Marketplace -verkkokaupassa.
Xbox Live Marketplace tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden hankkia demoja ja trailereita uusista peleistä. Samoin palvelusta löytyy uusia kenttiä, asenteita ja muuta vastaavaa lisämateriaalia peleihin.
Muistia laitteesta löytyy 512 Mt, eli kahdeksan kertaa enemmän kuin edeltäjästään. Kovalevytila on paisunut 20 gigatavuun (kovalevy vaihdettavissa), ja vauhtia peleihin tuo kolmella ytimellä varustettu 3,2 GHz IBM PowerPC-pohjainen prosessori. Xboxin DVD-asema lukee kaksikerroksisia levyjä 12x-nopeudella. Laitteen voi yhdistää PC:hen ethernet-kaapelilla tai langattomalla Wi-Fi-yhteydellä (lisäoptio), jolloin sisältöä voi siirtää PC:ltä laitteeseen.
Mielenkiintoinen pieni lisäominaisuus on myös mahdollisuus vaihtaa pelissä soiva musiikki lennosta. Käyttäjä voi vaihtaa jokaisen pelin musiikiksi minkä tahansa CD:n musiikin menettämättä kuitenkaan pelin äänitehosteita.
Lisäarvoa käyttäjille haetaan myös personoitavan olemuksen kautta. Laitteen ulkokuoret on vaihdettavassa Nokian kännyköistä tuttuun tyyliin. Luvassa on mm. Jenkki-lippua imitoiva paneeli "isänmaallisille pelaajille". Myös laitteen käyttövalikot on muokattavissa enemmän itseään miellyttäviksi.
Xbox 360:lle on odotettavissa 25-40 peliä vuoden loppuun mennessä. Itse laite tulee kauppoihin joulun alla Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Japanissa. Microsoft ei kommentoinut, tuleeko uusi Xbox olemaan taaksepäin yhteensopiva vanhan Xboxin kanssa. Massiivisten uudistusten vuoksi laitteiden yhteensovittaminen voi olla hankalaa.
Microsoft ajoitti uuden konsolinsa esittelyn juuri E3-messuja edeltävälle viikolle, jotta se ehtisi esitellä laitteensa ennen kilpailijoitaan Nintendoa ja Sonya. Sonyn ja Nintendon odotetaan esittelevän omat uutuuskonsolinsa ensi viikolla.
Ensimmäinen Xbox julkaistiin vuonna 2001, joten uutuuskonsoli julkaistaan neljä vuotta edeltäjänsä jälkeen. Microsoftin varatoimitusjohtaja J. Allardin mukaan laitteen valmisteluun käytettiin kolme vuotta, tuplasti se mitä ensimmäiseen.
Asiantuntijat uskovat, että Microsoftin uudella konsolilla on hyvät edellytykset pärjätä markkinoilla. Useimmat uskovat, että konsoliherruuden valtakapula tulee olemaan vuoroin Sonylla, vuoroin Microsoftilla.
Lähteet:
MTV
Xbox.com
CNET News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.