TV-ohjelmien kopiosuojaus tyrmättiin

Ilkka Ketola
9. toukokuuta, 2005 20:08

Yhdysvaltojen vetoomusoikeus on viime perjaintaina päättänyt, että valtakunnalisen viesintäviraston, Federal Communications Commission(FCC:n) digi-tv-laitteisiin vaatima kopioestotekniikka ylittää järjestön valtuudet, ja siksi sen asettamista kaikkiin laitteisiin ei voi vaatia. Päätös on paha takaisku maan televisioyhtiöille, jotka toivoivat kopioeston rajoittavan tv-ohjelmien P2P-levitystä.
FCC:n päätöksellä kaikkien digitaalisia televisiolähetyksiä tallentavien laitteiden olisi vaadittu kaikkiin myytäviin laitteisiin heinäkuun 2005 alusta asti. Tekniikka olisi käyttänyt ns. "lähetysliputusta", lähetykseen liitettyä koodia, jonka avulla ohjelman lähettäjät pystyvät rajoittamaan nauhoitetun ohjelman kopiointia. Oikeus katsoi kuitenkin, että FCC ylitti valtuutensa, sillä päätös vaikutti sisällön (eli ohjelmien) varsinaisen lähetyksen jälkeiseen käyttöön. FCC:llä on oikeus päättää vain lähetykseen liittyviä asioita, ei puuttua laitevalmistajien toimiin.
Päätöksen kumous mahdollistaa tallennettujen ohjelmien jakamisen Internetissä ja vertaisverkoissa. FCC:n tarkoitus ei ollut missään vaiheessa estää televisio-ohjelmien nauhoittamista tai kopioimista kotikäyttöön, vaan nimenomaan puuttua verkkolevitykseen.
Useat kuluttajajärjestöt ovat ilmaisseet ilonsa päätöksen puolesta. Jotkut näkevät päätöksen osana laajempaa Internetin säätelystä käytävää kädenvääntöä. Samalla päätös on herättänyt huolta siitä, että viihdeteollisuus käyttää perjantaina tehtyä päätöstä syynä lykätä entisestään digi-tv:n esiinmarssia.
Lähde:
Wired

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.