Kolme DrinkOrDien brittijäsentä vankilaan

Ilkka Ketola
7. toukokuuta, 2005 19:18

Ohjelmien piraattikopioita levittäneen DrinkOrDie-ryhmän (DoD) brittijäsenistä kolme on saanut vankilatuomion. Lyhin tuomioista on puolitoista ja pisin 2,5 vuotta pitkä.
Lontoon keskusrikostuomioistuimen kuultavana olleet 32 vuotias pankkialan työntekijä Alex Bell ja 42 vuotias Steven Dowd tuomittiin alunperin jo maaliskuussa, mutta he kielisivät tuolloin syyllisyytensä. Heidän tuomionsa astuvat nyt kuitenkin voimaan, ja Bell sai 2,5 vuoden, Dowd kahden vuoden tuomion.
Bellin ja Dowdin seuraksi lähtee rikoskumppani Mark Vent. Vankilalta välttyi Andrew Eardley, jolle tuomittiin puolentoista vuoden ehdollinen tuomio.
DoD:n jäsenet levittivät ohjelmistoja, joiden kopiosuojaukset he olivat myös usein itse murtaneet. Ryhmän jäsenistä noin 60 pidätettiin kansainvälisesti koordinoiduissa yhtäaikaisissa iskuissa, joista osa tapahtui Suomessa.
Ryhmän jäsenet eivät tavoitelleet toiminnallaan voittoa, vaan pitivät itseään ohjelmistoalan Robin Hoodeina. Briteille tuomion lukenut tuomari ja jutun syyttäjä olivat kuitenkin eri mieltä järjestön toiminnan jaloudesta.
Syyttäjä Bruce Houlder totesi, että vaikka DoD:n jäsenet pitivät itseään Robin Hoodeina, oli kyseessä huijaus, jossa Microsoft ja muut ohjelmistovalmistajat sidosryhmineen menettivät valtavia summia rahaa toiminnan seurauksena.
Tuomari Paul Focke oli samoilla linjoilla, ja totesi olevan mahdotonta arvioida DoD:n toiminnan aiheuttamia vahinkoja. Ohjelmistofirmojen omistajien lisäksi vaikutukset työntekijöiden elämiin ovat hänen mukaansa voineet olla katastrofaalisia.
Houlder pitää tuomiota uraauurtavana, sillä kyseessä on ensimmäinen tämän mittakaavaan piratismia koskeva tuomio Britanniassa.
Tapauksen tuomari näki ratkaisevana, että kyseessä ei ollut ns. uhriton rikos, kuten syytetyt väittivät. Samoin hän näki, että ryhmän jäseniä motivoi jalomielisyyden sijaan oman maineen parantaminen olemalla jäsenenä teknologian huipulla toimivassa organisaatiossa. Tällä kertaa toiminta vaan meni laillisuuden rajojen ulkopuolelle.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.