Elokuvateollisuudella menee hyvin piratisimista huolimatta

Ilkka Ketola
5. toukokuuta, 2005 21:51

Vaikka Hollywoodissa on pelätty, että Internet-piratismi näkyy elokuva-alan tulojen laskuna, oli alan viime vuosi menestyksekäs. Koko maailmanlaajuiset yhteenlasketut voitot lipputuloista, DVD-myynnistä sekä ohjelmien televisiontioikeuksista kasvoivat peräti yhdeksällä prosentilla vuoden 2003 tasosta ollen yhteensä noin 34 miljardia euroa.
Kasvun moottorina toimi voimakkaimmin DVD-myynti, joka nousi maailmanlaajuisesti 46 prosentilla. Tulos parani myös lähes kaikilla muillakin osa-alueilla. Ainoan lommon lukuihin aiheuttaa elokuvalippujen myynti USA:n ulkopuolella, joka laski hieman, tosin sekin vain yhdellä prosentilla.
Elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA on kampanjoinut viime aikoina voimakkaasti P2P-verkkoja ja Internet-piratismia vastaan väittäen, että piratsimi aiheuttaa alalle jopa 2,7 miljardin euron vuotuiset menetykset. Jos kuitenkin nykyiset tuotot on saavutettu, vaikka elokuva-ala on MPAA:n mukaan piratismin riivama, olisi mielenkiintoista nähdä millaiseksi luvut olisivat muodostuneet ilman piratisimia.
On myös todella mielenkiintoista nähdä, millaiseksi vuoden 2005 luvut tulevat muodostumaan. MPAA:n piratismin vastainen kampanja alkoi pyöriä voimalla vuoden 2004 lopulla, joten kuluvan vuoden luvut kertonevat paljon kampanjan tehokkuudesta.
Kärjistäen voisi ajatella, että jos alan tulot paranee, voi MPAA iloita onnistuneesta kampanjasta väittäen, että piratismi on vähentynyt. Toisaalta tuloksen heikentymisen tai heikon kasvun voi myös laittaa piratismin piikkiin ja siten hakea oikeutusta voimallisille P2P-verkkojen vastaisille toimille.
Jälkimmäisessä tapauksessa, tuloksen ollessa heikko, olisi ehkä syytä myös miettiä, voisiko syynä olla myös kampanjoinnin negatiiviset vaikutukset. Oikeustaistelut saavat nimittäin paljon huomiota medioissa, mikä puolestaan lisää ihmisten tietoisuutta ilmiöstä niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka rangaistuksen pelote pitää toiset poissa, voi ilmaisuus yhtä hyvin houkutella toisia kokeilemaan piratismia.
Lähde:
Guardian

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.