Viralg paheksuu EFFIn toimintatapaa

Ilkka Ketola
25. huhtikuuta, 2005 18:47

Suomalainen Viralg Oy, joka saavutti maailmanlaajuista huomiota lupauksillaan pysäyttää tekijänoikeuslakia rikkovan materiaalin P2P-jakelu, pitää Electronic Frontier Finland ry:n (EFFIn) julkaisemaa tiedotetta tekemästään tutkintapyynnöstä hyvän tavan vastaisena. Digitodayn uutisoinnin mukaan Viralg harkitsee myös jatkotoimia.
EFFI tiedotti viime torstaina verkkosivuillaan tehneensä tutkintapyynnön Viralgin ja BMG Finlandin:n toiminnasta. Tutkintapyynnössä poliisia pyydetään selvittämään, ovatko Viralg ja BMG syyllistyneet tietoliikenteen häirintään.
EFFin tutkintapyyntö perustui Viralg Oy:n lehdistötiedotteeseen, jossa yhtiö kertoi kehittäneensä menetelmän, joka pyrkii estämään tekijänoikeuden alaisten tiedostojen levittämisen vertaisverkoissa soluttamalla verkkoihin sotkettuja tiedostoja. BMG liittyy kuvioon siten, että se on ollut Viralgin palvelujen koekäyttäjänä.
Viralg pitää EFFIn syytöksiä luonnollisesti perättöminä. "Se seikka, että joku pitää jotain asiaa häiritsevänä, ei tee siitä rikosoikeudellisesti tietoliikenteen häirinnän tunnusmerkkejä täyttävää", toteaa Viralg tiedotteessaan.
Yhtiön mukaan kaikki palvelun tuottamiseen käytetyt laitteet ovat sen omaisuutta, eikä palvelussa lähetetä ilkivaltaisia viestejä. Häiritseväksi väitetty ylimääräinen liikennekin syntyy, kun suojattua tiedostoa latavaa käyttäjä asioi Viralgin palvelimilla.
Viralg hakee oikeutusta toimilleen myös siitä, että yhtiö toimii toimeksiantajansa luvalla. Vain erikseen tekijänoikaussuojan alaisten ja erikseen suojattujen tiedostojen liikenne häiriintyy. Lisäksi asiakas, tässä tapauksessa BMG, ei yhtiön mielestä voi missään tapauksessa olla rikosoikeudellisessa vastuussa asiassa. Mielenkiintoinen näkemys, sillä yleensä avunanto ja yllytys rikokseen ovat tuomittavia tekoja siinä missä rikoskin.
"Viralg voi vain ihmetellä suuresti ilmoituksen tekijän todellisia tarkoitusperiä. Lisäksi Viralg katsoo, että Effi ry:n tiedotustoiminta on ollut vähintään hyvän tavan vastaista ja harkitsee jatkotoimenpiteisiin ryhtymistä", tiedotteessa todetaan.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.