Ranskalainen tuomioistuin kielsi DVD-kopiosuojauksen

Jari Ketola
25. huhtikuuta, 2005 10:15

Ranskalainen kuluttajajärjestö Que Choisir on saanut pariisilaiselta valitustuomioistuimelta päätöksen, jonka mukaan DVD-elokuvissa käytettävä kopiosuojaus on laiton. Tuomioistuin perustaa päätöksensä siihen, että suojausmenetelmät ovat vastoin kuluttajien oikeuksia kopioida videoita omaan käyttöönsä.
Vastaajina jutussa olivat Les Films Alain Sarde ja Studio Canal, jotka voittivat jutun aikaisemman käsittelyn huhtikuussa 2004. Que Choisir ajoi juttua ranskalaisen kuluttajan puolesta, joka halusi kopioida Mulholland Drive -elokuvan DVD:ltä VHS:lle katsellakseen tätä äitinsä luona.
Sen lisäksi että tuomioistuin piti kopiosuojausta laittomana myös DVD-levyjen merkinnöistä löytyi moitittavaa. "Copy Protected" -sanoista lyhennetty "CP" oli kyllä esillä levykotelossa, mutta hyvin pienin kirjaimin. Merkintä ei myöskään ollut riittävän yksiselitteinen.
Les Films Alain Sarde''lla ja Studio Canalilla on kuukausi aikaa poistaa suojaus DVD-elokuvistaan. Alain Sarde ja Universal Pictures Video France tuomittiin maksamaan 100 euron vahingonkorvaukset kyseiselle kuluttajalle. Alain Sarde, Universal ja Studio Canal tuomittiin lisäksi maksamaan kuluttajalle 150 euron korvaukset, ja kuluttajajärjestölle 1500 euron korvaukset.
Que Choisirin tavoitteena oli saada tuomio, joka tekisi yksityisen kopioinnin vaikeuttamisesta laitonta. Tähän tavoitteeseen järjestö siis myös pääsi. Ranskan videotuottajien järjestö ei ole vielä tutustunut päätökseen syvällisemmin, eivätkä he ole vielä päättäneet viedäänkö tuomio korkeimpiin oikeusasteisiin. Järjestön puheenjohtajan Jean-Yves Mirskin mukaan tuomio on kuitenkin vastoin EU:n tekijänoikeusdirektiiviä, joka sallii kopiosuojausten käytön.
Lähde:
01net (käännös)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.