Viralg Oy:n ja BMG:n toiminnasta tutkintapyyntö

Jari Ketola
21. huhtikuuta, 2005 14:03

Muusikko Pekka Sallinen on tehnyt tutkintapyynnön Viralg Oy:n ja BMG Finland Oy:n toiminnasta. Tutkintapyynnössä poliisia pyydetään selvittämään ovatko yritykset tai niiden työntekijät syyllistyneet rikolliseen toimintaan -- erityisesti tietoliikenteen häirintään.
Tutkintapyyntö juontaa juurensa Viralgin kehittämään ja BMG Finlandin käyttämään, viime viikolla otsikoihin nousseeseen "sotkemismenetelmään", joka vaikeuttaa P2P-verkoissa tapahtuvaa tiedostonvaihtoa.
Vaikka tekniikka toimii käytännössä vain Kazaan kaltaisten verkkojen kanssa, täyttää toiminta kuitenkin tietoliikenteen häirinnän tunnusmerkit. Rikoslain 38 luvun 5§ mukaan: "Joka puuttumalla postiliikenteessä taikka tele- tai radioviestinnässä käytettävän laitteen toimintaan, lähettämällä ilkivaltaisessa tarkoituksessa radiolaitteella tai televerkossa häiritseviä viestejä tai muulla vastaavalla tavalla oikeudettomasti estää tai häiritsee postiliikennettä taikka tele- tai radioviestintää, on tuomittava tietoliikenteen häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."
Sallinen esittää tutkintapyynnössä huolensa tekijänoikeuksien harjoittaman omankäden oikeuden yleistymisestä. Rikollisen toiminnan, jota mm. musiikin lataaminen ei edes nykylainsäädännön puitteissa ole, ehkäiseminen rikollisin keinoin ei liene Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa hyväksyttävää.
Lähde:
Pekka Sallisen tekemä tutkintapyyntö

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.