TOAS peruu P2P-jutun tutkintapyynnön

Ilkka Ketola
20. huhtikuuta, 2005 22:05

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö, TOAS, on päättänyt vetää pois sen helmikuussa poliisille esittämän tutkintapyynnön. TOAS esitti poliisille tutkimuspyynnön, kun ilmeni, että sen verkossa, TOASnetissä, toimii laaja waretushubi. Oikeustoimien sijaan TOAS on päättänyt itse asettaa sanktiot hubin ylläpitäjille ja käyttäjille.
TOAS ilmoitti päätöksestään kotisivullaan julkaisemassaan tiedotteessaan. Tiedotteessa kumotaan huhut, joiden mukaan mihinkään tekijänoikeuksia valvojiin järjestöhin olisi oltu yhteydessä kumpaankaan suuntaan.
Rangaistukseksi hubia käyttäneille TOAS on päättänyt määräaikaisesti sulkea TOASnet-liittymät niiltä asukkailta, jotka ovat olleet tapauksessa esillä. Päätös koskettaa yhteensä noin neljääsataa TOASnetin käyttäjää. Päätöksessä sovellettiin TOASin mukaan ns. koventamisperustetta, jolla "tyhmyydestä sakotetaan ja luottamusaseman väärinkäytöstä rangaistaan."
Kovimmiten rangaistaan neljää hubin perustajaa ja ylläpitäjää, joilta verkko suljetaan puoleksi vuodeksi. Hubia käyttäneitä kymmentä TOASnetin tukihenkilöä, ns. verkonvanhimpia, rangaistaan myös rivikäyttäjiä kovemmin. He joutuvat tulemaan toimeen ilman verkkoa neljän kuukauden ajan. Hubin käyttäjälistoilla esiintyneet käyttäjät (tai liittymät) suljetaan verkosta kahdeksi kuukaudeksi.
TOAS ajattelee opiskelijoidensa etuja, ja ajoittaa sanktioden toteuttamisen kesään. Näin opinnot häiriintyvät käyttökatkosta mahdollisimman vähän. Lisäksi TOAS mainitsee, ettei sen erityisiin toiveisiin ei millään tavoin ole kuulunut oikeudellisten toimenpiteiden tai tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvien korvausvaatimusten kaataminen kenenkään niskaan. Verkon ylläpitäjät toivovatkin vain, että laiton ja verkon sääntöjen vastainen toiminta loppuisi tai edes vähentyisi merkittävästi.
Tiedotteessa TOAS-verkon kehittäjä ja päävastaava Sami J. Mäkinen toteaa, ettei TOASnetin ylläpito voinut olla reagoimatta, kun dc-hubin olemassaolo ja sen käytön laajuus alkoi paljastua. Tähän vedoten Mäkinen jatkaa, että "tätä soisin miettivän kaikkien niiden, jotka vuodattavat katkeruuttaan mm. nyysseissä."
Lähde:
TOAS

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.