P2P-verkot varaavat yhä enemmän kaistanleveyttä

Ilkka Ketola
14. huhtikuuta, 2005 20:12

Internetin kaistanleveyden käyttöaste kasvoi jälleen viime vuonna. Suurin kaistaleveyden tarvetta lisännyt tekijä oli vertaisverkkojen kasvanut suosio sekä videotiedostojen yhä vilkkaampi liikkuminen netissä. Telealaa tutkivan TeleGeographyn mukaan kaistanleveyden kysyntä kasvoi 42 prosentilla vuonna 2004.
Internetin verkko-operaattorit joutuivat päivittämään järjestelmiään vastatakseen kasvaneeseen kysyntään. Kyseessä oli jo toinen peräkkäinen voimakkaan kasvun vuosi. Vuonna 2003 kaistakapasiteettia kasvatettiin 62 prosentilla.
TeleGeographyn tutkimusten mukaan voimakkaasti kasvanut P2P-verkkoliikenne lähenee jo WWW-surffailusta aiheutuvan kuormituksen tasoa. WWW-liikenne on tähän asti ollut suurin kaistasyöppö. Lisäksi kaistanleveyden tarvetta kasvattaa P2P-verkkojen käyttäjien siirtyminen musiikista elokuvien lataamiseen, mikä ilmenee mm. englantilaisen P2P-verkkojen liikennettä tarkkailevan CacheLogicin tutkimuksissa.
CacheLogicin tekninen johtaja Andrew Parkerin väittää, etteivät Yhdysvaltojen musiikki- ja elokuvateollisuuden edustajat, lähinnä RIAA ja MPAA, ole ponnisteluistaan huolimatta pudottamaan P2P-verkkojen käyttäjä- tai liikennemääriä. RIAA ja MPAA itse väittävät, että heidän toimintansa ansiosta P2P-toiminta on laskussa.
Parkerilla on itse asiassa tuloksia, jotka kuulostavat lähinnä tragikoomisilta RIAA:n ja MPAA:n kannalta. Parkerin mukaan MPAA:n aikaansaama julkisuusmylly on joissain osissa maailmaa jopa lisännyt P2P-verkkojen käyttäjäkuntaa, kun uteliaat ovat halunneet selvittää mistä koko kohu johtuu.
Cachelogic arvioi, että palveluntarjoajien kuluttajaliikenteestä noin 60-80 %:n osuus johtuu vertaisverkoista. Kaistan käyttöä lisää myös siirrettyjen tiedostojen keskimääräisen koon kasvu noin 100 megatavuun. Parker arvioi, että P2P-verkkojen suosio voi aiheuttaa ongelmia palveluntarjoajille.
"Palveluntarjoajien liiketoimintamallit perustuivat ajetteluun, että kaikki käyttäjät eivät käytä täyttä kapasiteettiaan koko aikaa.", hän sanoi, ja jatkoi, "jos kuluttajat lataavat laajakaistayhteyksillään elokuvia ja tv-ohjelmia pitkin päivää, voi se rasittaa verkkoja suuresti."
Lähde:
Wired

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.