Mediayhtiöt puuttuvat Internet2:n tiedostojenjakoon

Ilkka Ketola
13. huhtikuuta, 2005 20:11

Yhdysvaltalaiset levy-yhtiöt ja elokuvastudiot suunnittelevat syytteitä kokeellisessa tutkimusverkossa, Internet2:ssa, tiedostoja jakavia opiskelijoita vastaan. Viihdeteollisuuden aikeissa on nostaa syytteet yhteensä noin 400 opiskelijaa vastaan.
Opiskelijoiden kampusverkot ovat tunnetusti olleet tiedostonjaon mekkoja, mutta Internet2 nostaa toiminnan aivan uudelle tehokkuuden tasolle. Internet2 on yliopistojen ja tutkimuslaitosten käytössä oleva erittäin nopea kokeellinen tutkimusverkko, jossa esimerkiksi elokuva siirtyy koneelle noin viidessä minuutissa ja musiikkikappale kahdessakymmenessä sekunnissa. Vertailun vuoksi todettakoon, että nykyisillä yleisesti käytössä olevilla laajakaistayhteyksillä vastaavat lataamisajat olisivat noin tunnin elokuvalle ja 2 minuuttia musiikkitiedostolle.
"Internet2 on nousemassa ensisijaiseksi vaihtoehdoksi niille opiskelijoille, jotka haluavat varastaa suuria määriä musiikkia ja muuta tekijänoikeudella suojattua materiaalia", sanoi Recording Industry Association of American eli RIAA:n johtaja Cary Sherman.
Shermanin mukaan syytteiden kohteena olevat opiskelijat jakoivat keskimäärin 3 900 tiedostoa jokainen. Jaossa on ollut mittavasti materiaalia, esimerkiksi maanantaina verkosta löytyi 99 teratavua tavaraa. Elokuva-alan etujärjestön Motion Picture Association of American johtajan Dan Glickmanin mukaan määrä vastaa suurinpiirtein keskiverto videovuokraamon tarjontaa.
Syytettyjen nimiä ei vielä tässä vaiheessa julkisteta, mutta RIAA ilmoitti haastavansa yhteensä 405 opiskelijaa 18 eri oppilaitoksesta. MPAA ei suostunut vielä kommentoimaan, montako kannetta he ovat nostaneet. Jakaminen tapahtui Internet2:lle varta vasten kehitettyä i2hub-nimistä ohjelmaa käyttäen. Ohjelman kehittäjiä vastaan ei ole vielä nostettu syytteitä, mutta RIAA varoittelee ohjelman kehittäjiä kehoittaen heitä lopettamaan ohjelman työstämisen.
RIAA on ollut parina viime vuonna tiheään raastuvassa. Järjestö on haastanut oikeuteen yli 9 000 tiedostoja jakanutta henkilöä, jotka ovat olleet esimerkiksi Groksterin ja Morpheuksen kaltaisten P2P-ohjelmien käyttäjiä. Tällä viikolla viihdeteollisuuden orkestroima ajojahti laajeni myös Suomeen, kun ÄKT nosti syytteet 28 suomalaista P2P-käyttäjää vastaan.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.