Saksalainen tuomioistuin: DVD-rippereihin linkittäminen laitonta

Ilkka Ketola
12. huhtikuuta, 2005 12:09

Saksan tiukennettua tekijänoikeuslainsäädäntöään on useat ohjelmistotalot siirtäneet toimintansa maan rajojen ulkopuolelle. Tähän asti ohjelmistoihin linkittäminen kolmansien osapuolten sivuilta on kuitenkin ollut harmaata aluetta, eikä linkittämiseen ole puututtu.
Viime viikolla asiaan tuli muutos, kun müncheniläinen oikeustuomioistuin totesi, että saksalainen sivusto Heise.de oli rikkonut maan tekijänoikeuslakeja linkittämällä uutisartikkelinsa Slysoftin verkkosivuun. Slysoft tekee ohjelmia DVD-rippaukseen, esimerkiksi lähes kaikkien DVD-videoiden kopiosuojauksen murtava AnyDVD ja samoin melkein kaikkien CD-levyjen kopionestot ohittava CloneCD ovat yrityksen tuotteita.
Heise.de puolustautui mm. sillä, ettei se linkittänyt suoraan laittomaan ohjelmistoon, vaan vain Slysoftin sivustolle. Ohjelmistoa pääsi kuitenkin sivustolle siirtymisen jälkeen lataamaan muutamalla klikkauksella. Tämä riitti tuomioistuimelle näytöksi tarkoituksellisesta avunannosta laittomaan toimintaan, mikä on rangaistavissa samoin kuin varsinaisen rikoksen tekeminen.
Puolustukseksi ei myöskään kelvannut se huomio, että kuka tahansa voi löytää saman sivuston vaivatta naputtelemalla ohjelman nimen hakukoneeseen. Oikeuden päätöksen mukaan suora linkittäminen tekee lataamisen huomattavasti helpommaksi ja täten nostaa merkittävästi tekijänoikeuksien rikkomisen riskiä. Myös vetoaminen perustuslainmukaiseen lehdistön vapauteen kumottiin, sillä tekijänoikeuksien etuuksien huomioiminen ajaa lehdistön vapauden edelle.
Lehdistön ei tarvitse kuitenkaan painaa päätään kokonaan puskaan, sillä oikeuden päätös sisälsi myös joitain hyviä uutisia. Päätös nimittäin toteaa, että on laillista kirjoittaa artikkeleita tekijänoikeuksia rikkovista tekniikoista, koska sen katsotaan palvelevan myös yleisön etuja. Jutuissa saa mainita ohjelman nimen, valmistajan ja ne kopiosuojausmenetelmät, joihin tuote vaikuttaa. Vain linkittäminen, mainostaminen ja teknisten ohjeiden antaminen on kiellettyä.
Oikeus määräsi tuomitun sivuston omistavan Heise Zeitschriften Verlagin maksamaan 500 000 euron korvaukset haasteen esittäjille, kahdeksalle levyteollisuuden edustajalle. Oikeusistumein mukaan tämä hulpea summa vastaa Heise.de:n toiminnasta levyteollisuudelle ja yleisölle koituneita menetyksiä.
Lähde:
Heise online

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.