Sony tunkeutuu aivoihin

Ilkka Ketola
9. huhtikuuta, 2005 21:03

Elektroniikkajätti Sony on onnistunut patentoimaan tekniikan, joka mahdollistaa sensorisen datan syöttämisen suoraan aivoihin. Toimiessaan tekniikka mahdollistaisi kuvien, äänien, hajujen ja jopa tuntemusten välittämisen aivoihin ilman siirrännäisiä.
Sonyn esittelemä tekniikka kuulostaa tieteiskirjallisuuden kuvitelmilta, eikä missään nimessä ole vielä tätä päivää, mutta japanilaisyritys on tosissaan liikkeellä. Tekniikka perustuu aivoihin ammuttaviin ultraäänipulsseihin, joten toisin kuin useimmissa nykyisin käytetyissä tekniikoissa, ei Sonyn mallissa ole tarvetta aivosiirrännäisten käyttöön.
Pulssit suunnataan tarkasti aivojen tiettyihin osiin, tuloksena saadaan muodostumaan aitoja elämyksiä muistuttavia kokemuksia. Patentin mukaan tekniikka voisi esimerkiksi antaa sokeille mahdollisuuden nähdä tai kuuroille kuulla.
Jatkossa voisimme siis nauttia peleistä, joissa voimme haistella ja tuntea. Toimiessaan tekniikka avaisi upeat mahdollisuudet paitsi viihdeteollisuudelle myös lääketieteelle ja tutkimukselle.
Sonyn edustaja sanoi New Scientistin haastattelussa, että työ on vielä hyvin spekulatiivista. Edustajan mukaan minkäänlaisia kokeita ei ole vielä suoritettu, eikä tekniikan käytön pitkäaikaisvaikutuksia aivoihin voi kuin arvailla.
Menee siis vielä jonkin aikaa, ennen kuin käytössämme on esimerkiksi Strange Days -elokuvasta tutuksi tulleet virtuaalitodellisuusleffat. Tosin on myös syytä miettiä, onko hyvä idea päästää japanilaispelintekijöitä räpläämään omia aivojansa. Kuten The Inquirer irvaillen muistuttaa japanilaisten kömmähdyksistä: "All your base are belong to us."
Lähteet:
New Scientist
The Inquirer

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.