Hovioikeus kumosi DoD-tuomiot

Ilkka Ketola
8. huhtikuuta, 2005 20:32

Itä-Suomen hovioikeus kumosi torstaina tuomiot, jotka Kuopion käräjäoikeus oli langettanut kahdelle DrinkOrDie (DoD) -ryhmän jäsenelle tekijänoikeusrikkomuksista.
Kumousta perusteltiin sillä, etteivät syytetyt hyötyneet tekemistään laittomista teostokopioista. Kopioita ei myöskään levitetty yleisölle, vaan rajatulle piirille.
DrinkOrDie oli laittomia ohjelmia levittänyt ryhmittymä, jonka toiminnan keskus oli Yhdysvalloissa. DOD levitti mm. laittomia kopioita peleistä, elokuvista, musiikkikappaleista ja tietokoneohjelmista.
Järjestöllä oli omat krakkerinsa myös Suomessa, täällä krakkerina toimi turkulainen mies. Toiminnassa käyettiin hyväksi Pohjois-Savon ammattioppilaitoksen tietokoneita.
Kuopion käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2003 turkulaisen miehen sekä kolme kuopiolaista miestä. Yksi kuopiolaisista selvisi sakoilla, mutta kolme miehistä sai ehdotonta vankeutta. Lisäksi heidät velvoitettiin maksamaan noin 30 000 euroa vahingonkorvauksia muun muassa Disneylle, Microsoftille, Sonylle ja Teostolle.
Turkulainen ja sakkoja saanut kuopiolainen valittivat päätöksestä hovioikeuteen, joka siis nyt hylkäsi kanteet kokonaan. Koska kaksi muuta tuomittua eivät valittaneet, joutuvat he kahdestaan maksamaan koko korvaussumman.
Tietoliikennerikosten avainsyyttäjänä toimiva Turun johtava kihlakunnansyyttäjä Antti Pihlajamäki ei ilmeisestikään ole tyytyväinen Hovioikeuden päätökseen, ja sanoi STT:lle harkitsevansa valitusluvan pyytämistä korkeimmalta oikeudelta.
Lähde:
HighTech Forum Kaleva

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.