TV-yhtiöiden hidas toiminta piratismin aiheuttajana?

Ilkka Ketola
7. huhtikuuta, 2005 6:50

Australialaisen tutkimuksen mukaan pitkä viive tv-ohjelmien lähetysajoissa Yhdysvaltojen ja muiden maiden välillä ajaa kärsimättömät tv-katsojat vertaisverkkojen käyttäjiksi. Vertaisverkoista suosikkiohjelmansa uutuusjakson saa muutaman tunnin ohjelman jenkkilähetyksen jälkeen, kun esimerkiksi Australian tv-verkosta samaa ohjemaa saa odottaa noin kahdeksan kuukautta.
Tutkimuksen takana on Australian levyteollisuuden etujärjestön ARIA:n entinen asianajaja Alex Malik. Malik uskoo, että tv-yhtiöt pyrkivät tv-ohjelmien lähetystä viivyttämällä lisäämään niiden suosiota. Tuloksena kuitenkin on, että kärsimättömät tv:n katselijat kääntyvät yhä useammin P2P-verkkojen puoleen.
Vertaisverkkojen käyttömääristä ei ole virallisia lukuja, joten niiden suosion tarkka arvioiminen on vaikeaa. Malik kuitenkin sanoo, että Internetin tv-ohjelmiin keskittyvillä keskustelupalstoilla kolmannes keskusteluista käsittelee sitä, kuinka ja missä ohjelmia voi piratisoida netissä.
Lukujen arviointia vaikeuttaa myös se, ettei kovinkaan moni puhu suoraan piratisoinnista, koska se on laitonta. Malik vertaakin tv-ohjelmien jakelua laittomaan musiikin jakeluun. Ongelma on hänen mukaansa todellinen ja kasvava tv-ohjelmien puolellakin, vaikkei siitä vielä paljoa julkisuudessa puhuta.
Malikin tutkimus osoittaa, että Australiassa katsojat joutuvat odottamaan keskimäärin kahdeksan kuukautta nähdäkseen Yhdysvalloissa esitetyn ohjelman televisiosta. Kun saman ohjelman saa muutamassa tunnissa vertaisverkon kautta, on houkutus verkosta lataamiseen suuri.
Ohjelmien lataaminen verkosta on myös helppoa. Ohjelmien lataus onnistuu, kunhan käytössä on vain kohtuullisen nopea laajakaistayhteys ja asentaa koneelleen esimerkiksi BitTorrent-ohjelman. Juuri BitTorrent on vertaisverkko-ohjelmista suosituin - Malik arvioi sen kautta liikkuvan noin 70 prosenttia piraattiohjelmista.
Tutkimuslaitos Envisional julkaisi hiljattain piraattiohjelmien latauksista tutkimuksen, jossa australialaiset todettiin toiseksi aktiivisemmiksi piraateiksi (15,6 % koko maailman latauksista). Innokkaimpia lataajia olivat britit (18,5 %) ja kolmanneksi innokkaimpia yhdysvaltalaiset (7,3 %).
Lähde:
CNET News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.