Levyteollisuudelle tärkeä voitto P2P-jutussa Japanissa

Ilkka Ketola
6. huhtikuuta, 2005 20:23

Japanin levyteollisuuden etujärjestö RIAJ on voittanut tärkeän P2P-oikeudenkäynnin. Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa P2P-palvelua ylläpitäneen yhtiön on todettu olevan vastuussa sen verkossa jaetusta tekijänoikeuksia loukkaavasta materiaalista.
Japanilainen oikeustuomioistuin hylkäsi syytettynä olleen yhtiön MMO:n vetoomuksen ja katsoi, että levy-yhtiöt ovat oikeutettuja saamaan korvauksia MMO:lta. Oikeus määräsi MMO:n maksamaan 19-levy-yhtiöstä koostuvalle RIAJ:lle ja artisteja edustavalle JASRACille peräti 36,89 miljoonan jenin eli noin 263 860 euron korvaukset.
RIAJ on luonnollisesti tyytyväinen syntyneeseen päätökseen ja ilmoitti jatkavansa laittoman musiikinjakelun vastaista kampanjaansa. Tiedotteessaan RIAJ väittää Internetissä liikkuvan laittoman musiikin korruptoivan musiikin luomisprosessin ja johtavan musiikkikulttuurin alamäkeen.
Aäniteteollisuuden kansainvälisen etujärjestön IFPI:n edustaja Allen Dixon korostaa Japanissa tehdyn päätöksen tärkeyttä levyteollisuudelle. Hänen mukaansa tapauksesta tekee erittäin tärkeän juuri se, että nyt on ensimmäistä kertaa todettu myös luvattomaan jakeluun käytettävän palvelun tarjoamisenkin olevan rikkomus, joka loukkaa levy-yhtiöden oikeuksia.
Päätöksen merkitys voi korostua, jos sillä tulee olemaan vaikutusta Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden käsittelyssä olevaan juttuun MGM vs. Grokster. Jutussa on hieman samanlainen asetelma. MGM haluaa, että Groksterin tuomittaisiin olevan vastuussa tekijänoikeuksia loukkaavasta materiaalista, joka liikkuu yhtiön tarjoamaan teknologiaan perustuvissa P2P-verkoissa.
Lähde:
PC Pro

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.