BBCn kolumni - DRMn kohtalo kuluttajien päätettävissä

Ilkka Ketola
29. maaliskuuta, 2005 6:09

Verkkomusiikkikauppojen DRM-järjestelmien kierto ei ole oikea ratkaisu pitkällä tähtäimellä, kirjoittaa BBC:n teknologia-asiantuntija Bill Thompson kolumnissaan. Vaikka kiertotapoja kehittelevien tavoitteet ovat hyviä, näkee Thompson heidän toimintatapansa väärinä ja jopa vahingollisina.
Thompson puntaroi tilannetta Applen iTunesin ja sen DRM:n kiertäneen PyMusiquen tapauksen valossa.
Mielenkiintoisessa kolumnissaan Thompson ei lähde puolustamaan iTunesia ja kuluttajan vapauksia rajoittavia DRM-tekniikoita, joilla rajoitetaan millä laitteilla ja missä muodossa musiikkia voi kuunnella. Päinvastoin, hän pitää näitä ratkaisuja huonoina ja liian rajattuina.
Thompon ei kuitenkaan näe hyvänä PyMusiquen kehittäneen Johansenin lähestymistapaa ongelmaan. Vaikka on hienoa, että löytyy huippuosaajia, jotka avaavat suuryhtiöiden silmät DRM-tekniikoiden rajallisuudelle ja heikkouksille, ei Thompsonin mielestä PyMusique aja sitä asiaa, mihin se on tarkoitettu.
PyMusiquen kehittäjät ilmoittavat sivustollaan, että heidän sovellus tarjoaa reilun tavan päästä käyttämään iTunesin tarjontaa. ITunesin käyttöehdoissa kuitenkin sanotaan, että palvelua saa käyttää vain iTunes-ohjelmalla ja FairPlay-käyttörajoituksiin suostumalla.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että PyMusiquea käyttäessä rikkoo näitä ehtoja, eikä periaatteessa ole oikeutettu kuuntelemaan palvelusta lataamaansa musiikkia. Thompson vertaakin musiikin hankkimista PyMusiquella siihen, että lataisi musiikin vanhan Napsterin kaltaisesta P2P-verkosta.
Thompson pelkää, että PyMusique kääntyy jopa toteuttajiensa tavoitteita vastaan. Hän maalaa uhkakuvaa, jossa Apple ja suuret levy-yhtiöt saavat yleisön tuen puolelleen, kun PyMusiquen kaltaiset tapaukset osoittavat digitaalisen käyttöoikeushallinnan tarpeellisuuden.
Kuten jo todettiinkin, Thompson ei kuitenkaan näe DRM-hallintaa hyvänä ratkaisuna. Siksi hän neuvookin kuluttajia äänestämään lompakoillaan ja ostamaan vain musiikkia, jonka käyttöoikeuksia ei ole rajattu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ei käytä nykyisiä verkkomusiikkikauppoja ja tyytyy ostamaan perinteisiä CD-levyjä ja rippaamaan ne digitaaliseen muotoon.
Thompson uskoo, että tällainen kuluttajademokratia johtaisi lopulta tilanteeseen, jossa levy-yhtiöidenkin olisi hyväksyttävä tilanne. Jos kukaan ei osta tiettyyn järjestelmään lukkiuttavia tuotteita, on pakko siirtyä kauppaamaan avoimempia ratkaisuja.
Lue koko artikkeli täältä.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.