Elokuvaa P2P-verkossa jakanut oikeuteen Ruotsissa

Ilkka Ketola
24. maaliskuuta, 2005 18:04

Ruotissa syyttäjä on päättänyt nostaa syytteen yhtä elokuvaa P2P-verkossa jakanutta miestä vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa puututaan oikeustoimin Internetissä tapahtuviin tekijänoikeusrikkomuksiin.
Syytettynä oleva uppsalalainen mies, Andreas Bawer, oli laittanut koneellaan olevan ruotsalaiselokuvan Hipp Hipp Hora jakoon P2P-verkkoon. Ruotsissa on tällä hetkellä lainvastaista levittää tekijänoikeussuojattua materiaalia, mutta ainakin vielä toistaiseksi saman materiaalin lataaminen on sallittua.
Baweria odottanee sakot tai ehdollinen vankeusrangaistus. Bawer itse kertoo Reutersille, että hänestä tuntuu kuin hänet olisi valittu syytteen kohteeksi lähes sattumanvaraisesti.
Tapaus on seurausta aiemmin maaliskuussa tapahtuneesta palveluntarjoa Bahnhofiin kohdistuneesta ratsiasta.
Bahnhoffin tiloihin tehdyssä iskussa poliisi takavarikoi neljä palvelinta, joiden epäiltiin olleen piraattikäytössä. Palvelimilta löytyi yhteensä 1800 elokuvatiedostoa, 5000 tietokoneohjelma- sekä 450000 musiikkitiedostoa. Yhteensä materiaalia oli yli 23 teratavua.
Elokuvateollisuuden edustajat Yhdysvalloissa luonnollisesti iloitsivat iskusta. Ruotsissa sen sijaan on syntynyt keskustelua iskujen oikeellisuudesta, palvelinten sisältämien tietojen luottamuksellisuudesta ja tiedostojen jaosta yleisesti.
Ruotsissa elokuva- ja peliteollisuutta edustavan Antipiratbyrån (APB) lakimies Henrik Ponten totesi, että elokuva- ja peliteollisuus kärsii noin 750 miljoonan kruunun eli noin 78 miljoonan euron vuotuiset tappiot piratismin vuoksi.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.