PyMusiquella DRM-suojaamatonta musiikkia iTunesista

Ilkka Ketola
19. maaliskuuta, 2005 19:10

DVD-levyjen suojauksen murtamisella tunnetuksi tullut Jon Lech Johansen on keksinyt keinon AppleniTunes-musiikkikaupan kappaleiden DRM-suojauksen kiertämiseen. Johansenin kehittämä menetelmä mahdollistaa iTunesista ostettujen kappaleiden rajoittamattoman kopioinnin.
Johansen on yhdessä Travis Watkinsin ja Cody Brocious'n kanssa esitellyt Python-pohjaisen PyMusique-sovelluksen, joka tarjoaa "reilun käyttöliittymän iTunesiin". Sovellus tarjoaa normaalit iTunes-toiminnot, kuten kappaleiden esikuuntelun ja maksutilin avaamisen. Mukana on kuitenkin kaksi erikoista lisäominaisuutta.
Ensinnäkin PyMusique mahdollistaa kerran ostettujen kappaleiden maksuttoman uudelleenlatauksen. Tämä tarkoittaa sitä, että kovalevyn poksahtaessa saa maksutta hankittua iTunes-kokoelmansa uudelleen.
Toinen normaalista iTunesista poikkeava piirre on, että kaikki PyMusiquen kautta ladatut kappaleet ovat DRM-suojaamattomia.
Koko sovelluksen laillisuus on luonnollisesti hyvin kyseenalaista. Ohjelma kiertää Applen FairPlay-kopiosuojauksen, mikä jo sinänsä on Euroopan unionin tekijänoikeusdirektiivin vastaista. Lisäksi ohjelman käyttäjä rikkoo ehtoja, jotka tulee hyväksyä iTunes-käyttäjätiliä luodessa.
DVD Jon-nimimerkistä tunnetun Johansenin kehittämä tapa kiertää suojaus käyttää hyväksi sitä, että iTunes lisää DRM-suojauksen vasta kun kappale on ladattu omalle koneelle. Tämä taas johtuu siitä, että suojaus on konekohtainen. Teknisesti voi siis ajatella, ettei PyMusique kierrä tekijänoikeussuojausta, sillä se kaappaa kappaleen ennen kuin suojaus lisätään.
Lähde:
The Register

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.