Kännykkätelevisio testikäyttöön Suomessa

Ilkka Ketola
8. maaliskuuta, 2005 6:04

Suomessa alkaa tänään mobiili-tv -kokeilu. Kokeilussa ovat ovat mukana Digita, Elisa, MTV, Nelonen, Nokia, Sonera ja YLE. Pilottikokeilussa testataan televisio-ohjelmien katselua ja vastaanottoa matkapuhelimissa. Lisäksi selvitetään mobiili-tv -palvelujen käyttöä ja kuluttajien käyttökokemuksia. Hanke on osapuolten mukaan kansainvälisesti ainutlaatuinen.
Kokeilussa on mukana 500 testikäyttäjää, jotka on valittu Soneran ja Elisan matkaviestinasiakkaiden joukosta. Eri ikäiset testikäyttäjät seuraavat reaaliaikaisia tv- ja radio-ohjelmia Nokian 7710-älypuhelimella ja sen takakuoreen sijoitetulla lisälaitteella, jonka kautta tv-lähetykset vastaanotetaan. Älypuhelimen avulla on myös mahdollista etsiä esimerkiksi ohjelmien taustatietoja tai urheilukilpailujen tuloksia internetistä.
Hankkeessa on mukana myös kansainvälisiä teemakanavia, kuten CNN, BBC World, Euronews, Eurosport, ViVa plus ja Fashion TV. Pilotti jatkuu 20.6. saakka.
Matkapuhelimesta on mahdollista seurata MTV:n, YLEn ja Nelosen ohjelmia mobiili-tv -palveluita erikseen kehitetyn digi-tv -verkon avulla. Sisällön jakelussa hyödynnetään DVB-H -standardin mukaista IP Datacasting (IPDC) -teknologiaa. Viime vuoden lopulla European Telecommunications Standards Institute (ETSI) vahvisti Euroopan mobiilitelevisiopalvelujen standardiksi DVB-H:n, joka mahdollistaa useiden televisio-, radio- ja videokanavien yhtäaikaisen lähettämisen langattomiin laitteisiin.
Ensimmäiset testitulokset mobiili-tv:n käytöstä saatiin jo vuoden 2004 lopulla ns. friendly user -testistä. Testissä selvisi, että mobiili-tv:tä käytetään muun muassa autossa ja muissa liikennevälineissä sekä julkisissa tiloissa, kuten kahviloissa. Mobiili-tv:n sisällön seuraaminen kotona ja työpaikalla oli myös yleinen käyttötilanne. Sisältöä seurataan aamuisin, iltapäivisin sekä alkuillasta.
Testaajat kokivat mobiili-tv:n eräänlaiseksi seuralaiseksi perinteisen television tapaan. Kiinnostavaksi mobiili-tv:n tekee mahdollisuus seurata televisio-ohjelmia paikasta riippumatta. Tutkimuksen mukaan enemmistö testikäyttäjistä olisi valmis käyttämään mobiili-tv -palveluita myös jatkossa.
Lisätietoa aiheesta löytyy Suomen mobiili-tv -projektin kotisivulta.
Lähde:
Finnish Mobile TV

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.