Pelien väkivaltaisuus puhuttaa USAssa

Ilkka Ketola
7. maaliskuuta, 2005 19:31

Lainsäätäjät ajavat Yhdysvalloissa lainsäädäntöjä, joiden tarkoituksena on suojata lapsia ja nuoria pelien väkivaltaisuuden vaikutuksilta. Lait koskevat väkivaltaa sisältäviä pelejä sekä M-luokituksen saaneita pelejä, jotka Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan soveltuvat vain aikuisille.
Lakiesitykset puuttuvat pelien myyntiin ja esillepanoon sekä pelintekijöiden vastuisiin. Esimerkiksi Arkansasissa esitetään lakia, jonka mukaan M-luokituksen pelit pitää sijoittaa liikkeessä vähintään puolentoista metrin korkeuteen lattiasta. Lakia rikkovaa myyjää odottaa 500 dollarin sakko.
Washingtonissa taas suunnitellaan lakia, joka panisi pelintekijät vastuuseen nuorison rettelöinnistä. Laissa ehdotetaan, että pelintekijä joutuu kantamaan vastuun, jos voidaan osoittaa yhteys nuorten osoittamien pelien ja heidän tekemien rikostensa välillä - eli jos peli sisältää samanlaista väkivaltaa ja laittomuuksia kuin nuorison teot.
Ehdotusta perustellaan sillä, että useat pelit esittävät raakoja, rasistisia ja naisia loukkaavia toimintatapoja romantisoiden ja hyväksyttävänä. Tämä rohkaisee nuoria väkivaltaiseen käytökseen, kun se vaikuttaa tyydytystä tuottavalta, viihdyttävältä ja tavoiteltavalta toiminnalta.
Väitteiden tueksi esitetään tutkimustuloksia, joissa on löydetty yhteyksiä väkivaltaisten pelien pelaamisen ja poikkeavan käytöksen väliltä.
Myös poliisit ovat raportoineet, että väkivaltarikosten tekijät sanovat tarkoituksellisesti kopioivansa peleissä esitettyä toimintaa.
Esimerkki tällaisesta tapauksesta on Alabamassa sattunut poliisien kolmoismurha. Uhrin omaiset ovat haastaneet pelitalo Take-Two Interactiven oikeuteen, sillä heidän mukaansa julkaisijan peli Grand Theft Auto oli inspiroinut murhaajaa.
Vaikka lakiehdotuksen tarkoitus on kieltämättä hyvä ja huoli oikeutettua, ei ehdotus ole jäänyt ilman kritiikkiä. Ehdotusta on arvosteltu siitä, että se sysää vastuun pelitaloille, kun varsinaiset rikoksentekijät jäävät ilman rangaistusta tai saavat kevennetyn tuomion.
Lähde:
News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.