Bollywood-tuotantoa laittomasti levittäneelle 3 vuotta vankeutta

Ilkka Ketola
23. helmikuuta, 2005 20:16

Yhdysvaltalaisen Hollywoodin intialainen vastine Bollywood on merkittävä elokuvatuottaja maailmassa, ja siksi myös mehevä kohde piraateille. Nyt Bollywood-elokuvien DVD-piraattien levittäjät saavat olla varpaillaan, sillä piraattikopioiden levittäjä Jayanti Amarishi Bucecha sai juuri kolmen vuoden vankeustuomion toiminnastaan.
Bucecha todettiin syylliseksi kahteen tavaramerkkirikkomukseen. Tuomio pantiin toteen Harrow Crownin tuomioistuimessa Lontoossa. Bucechan sanotaan olleen yksi suurimmista Bollywood-piraateista, ja hän tienasikin harjoittamallaan laittomalla kaupankäynnillä noin 26 000 puntaa kuukaudessa. Britannian levyteollisuutta edustava BPI teki kaksi vuotta töitä jutun eteen.
Väärennetyt DVD:t valmistettiin Pakistanissa ja Malesiassa, ja Bucecha hoiti levyjen tukkumyynnin liikkeisiin vuosina 2002 ja 2003. Nyt tuomioon johtaneet toimet aloitettiin siis jo 2002, kun Bucechan laittomista puuhista tuli valituksia.
Jutun tuomarin mukaan ankara tuomio oli tarpeellinen, sillä Bucechan toiminta on aiheuttanut suuria taloudellisia tappioita laillisille toimijoille. Bucecha jäi ensimmäisen kerran kiinni jo vuonna 2002, jolloin hänen autostaan löytyi yli 1000 piraattilevyä. Päästyään vapaaksi hän jäi uudeleen kiinni vuonna 2003, jolloin hänen kotoaan ja varastostaan löytyi yli 18 000 laitonta DVD:tä sisälehtineen.
Merkittävästä pidätyksestä ja tuomiosta huolimatta Bollywood on yhä piratismin vaivaama. Arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia myydystä Bollywood-materiaalista on piraattitavaraa. BPI kehoittaakin olemaan tarkkana ostotilanteissa.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.