Rap-artisti 50 Centin julkaisematon levy jo netissä

Ilkka Ketola
22. helmikuuta, 2005 18:48

Rappari 50 Cent on julkaisemassa uuden levynsä maaliskuun kahdeksantena päivänä. Päästäkseen kuulemaan The Massacre-nimistä uutuuslevyä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse odotella niinkään kauaa. Levystä kiertää nimittäin vähittäismyyntikappale netin vertaisverkoissa. Levy on siis ripatttu suoraan jälleenmyyntiin tulevasta CD:stä.
Jo paria päivää aiemmin levitykseen ehti huonolaatuisempi rippaus levystä. Nyt kiertoon ilmestynyt versio on koodattu käyttäen VBR MP3 audiota, joka on laadultaan paljon parempaa kuin Kazaassa ja muissa P2P-verkoissa olevat MP3:t yleensä. Yleisimmin käytetty koodaus on CBR 128kb/s -MP3.
Levy löytyy tällä hetkellä suurimmista P2P-verkoista, IRC:stä ja tietetysti BitTorrent-sivustoilta.
Levyn ilmestyminen nettiin ei liene kenellekkään suuri yllätys. Jonkin aikaa sitten Eminemin tuorein levy pääsi leviämään Internetin vertaisverkoissa viikkoja ennen sen virallista julkaisua. Artistin levy-yhtiö Interscope huolestui piraattilevityksen näkyvän myyntiluvuissa ja aikaisti julkaisupäivää. Samoin U2:n How to Dismantle an Atomic Bomb -pitkäsoitto ilmestyi Internettiin ennen kauppoja.
Ei liene epäilystäkään, etteikö jälleen tapahtunut vuoto turhauttaisi Interscopea, joka on siis myös 50 Centin levy-yhtiö. Onhan levyn viralliseen julkaisuun vielä kaksi täyttä viikkoa. Ehkäpä näemmekin levyn digitaalisen version verkkomusiikkikaupoissa, kuten iTunesissa tai Napsterissa jo muutaman päivän sisään. Osa rap-faneista odottanee innosta syyhyten, että pääsee kuulemaan uudet kappaleet - oli ne sitten hankittu laillisin tai laittomin keinoin.
Lähde:
AfterDawn

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.