MPAA voitti oikeudessa - LokiTorrent suljettu

Ilkka Ketola
12. helmikuuta, 2005 21:04

Yhdysvaltain elokuvateollisuuta edustava MPAA voitti Yhdysvalloissa oikeudenkäynnin LokiTorrent.com-sivustoa vastaan. LokiTorrent oli BitTorrent-jakotekniikan kannalta keskeinen tracker-sivusto. Sivusto toimi hakemistona jaettaessa laitonta materiaalia, kuten elokuvia ja tv-sarjoja.
Sivuston ylläpitäjä Edward Webber on suostunut MPAA:n miljoonan dollarin korvausvaateeseen. Lisäksi Webber luovuttaa elokuvasäätiölle valtaisan määrän tietoa, joka on keräytynyt sivuston kahden vuoden toiminnan aikana. MPAA toivoo saatujen tietojen avulla pääsevänsä kymmenien tuhansien piratistien jäljille.
Elokuvasäätiön mukaan LokiTorrentilla oli jopa neljännesmiljoona käyttäjää, joiden kautta jaossa oli yli 35000 eri elokuvaa, musiikkikappaletta tai muuta tiedostoa. MPAA:n antipiratismi osaston johtaja, John G. Malcom sanoo, että jatkossa tietojen perusteella voidaan tarvittaessa nostaa kanteita, mutta kuitenkin harkiten.
Sanomalehti LA Times yritti turhaan saada kommenttia tuomitulta Weberiltä. Oman verkkosivunsa mukaan Weber on 28-vuotias verkkosivujen taittoa harrastava tietokonekonsultti. On varsin todennäköistä, ettei hänellä ole varaa maksaa miljoonan dollarin korvauksia, joihin hän suostui.
Weberin lakimies Charels S. Baker uskoo, että ainakin osa LokiTorrentia vastaan läpimenneistä syytteistä olisi ollut puolustettavissa oikeudessa, jos rahaa olisi ollut tarpeeksi. Kuitenkin ymmärrettävästi elokuvayhtiöllä riitti rahaa asiansa tueksi, mutta Weberillä "oli kyllä kiviä heitettäväksi, muttei rahaa linkoon", kuten Baker Daavid ja Goljat -vertausta käyttäen tilannetta selvensi.
MPAA:n vajaat kolme kuukautta kestänyt BitTorrentin vastainen kampanja on ollut tehokas. Torrent-palvelimien määrä on laskenut kampanjan aikana 40 prosentilla.
Viimeisimmän voittonsa myötä MPAA ilmoitti myös aloittavansa toisen BitTorrentin tracker-sivustojen vastaisen haasteaallon Yhdysvalloissa. Säätiö myös ottaa yhteyttä palveluntarjoajiin, joiden omistamilla verkoissa toimii eDonkey-palvelimia. Lisäksi neljää tiedostojen jako -ohjelmia myyvää sivustoa odottaa syytteet ja MPAA painostaa Itävallan virkavaltaa aloittamaan vastaavat toimet.
"You can click but you can't hide", pelottelee MPAA Lokitorrent.com-sivustolle saapuvia vierailijoita. Säätiö on valjastanut sivuston propagandansa levitykseen asettalla sivustolle yksinkertaisen ja tylyn posterin.
Lähde:
LA Times

Lue myös nämä
Tägit
MPAA
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.