PS3:n vauhdittaja Cell-prosessori näki päivänvalon

Ilkka Ketola
8. helmikuuta, 2005 18:35

Sony, Toshiba ja IBM julkistivat maanantaina Cell-prosessorin, joka tulee toimimaan mm. PlayStation 3:n sydämenä. San Franciscossa esitellyn prosessorin sanotaan olevan suoritusteholtaan 10-kertainen verrattuna parhaisiin tämän päivän PC-prosessoreihin.
Vuodesta 2001 asti kehitteillä ollut superprosessori, jota sen valmistajat kutsuvat "supertietokoneeksi sirulla", on tähdätty digitaalisen kodin markkinoille. PlayStationin lisäksi se etsii siis kodeissa paikkaansa kaikesta televisioiden ja supertietokoneiden väliltä. Koska Cell-prosessori on kooltaan hyvin pieni (n. 221 neliömilliä), soveltuu se ainakin kokonsa puolesta myös kannettaviin laitteisiin, kuten matkapuhelimiin ja kämmenmikroihin.
Vaikka Cell-prosessori on nyt valmis, ei Sony aio kiirehtiä uuden konsolinsa julkaisun kanssa. Sonyn mikroprosessorien kehitysosaston varajohtaja Masakazu Suzuoki sanoo, että yhtiö haluaa antaa pelinkehittelijöille tarpeeksi aikaa tutustua prosessoriin. Tarkoitus on, että pelintekijät tuntevat prosessorin niin hyvin, että he saavat hyödyn irti sen erikoisominaisuuksista.
Uutuus-prosessori perustuu IBM:n PowerPC-linjastoon. Se on suunniteltu toimimaan monien eri käyttöjärjestelmien kanssa yhtäaikaa. IBM:n mukaan prosessori kykenee juttelemaan samanaikaisesti esimerkiksi perinteisten käyttöjärjestelmien (kuten Linux) ja viihde- ja elektroniikkalaitteiden reaaliaikaisten käyttöjärjestelmien kanssa.
Prosessori rakennetaan 90 nanometrin valmistustekniikalla. Pienen tehomyllyn sisuksista löytyy vajaat 240 miljoonaa transistoria, joista muodostuu kahdeksan erillistä ydintä. Bitit sinkoilevat ympäriinsä 4 gigahertsin taajuudella.
Prosessorialan markkinajohtaja Intel ei aio jäädä suosiolla jälkeen prosessoritaiselussa. Piirijätti ilmoitti hiljattain, että se on saanut suoritetuksi ensimmäiset testit omalla tuplaydin-prosessorillaan.
Lähteet:
Reuters
IBM Press Room

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.