HTV aloittaa kaupalliset HDTV-lähetykset keväällä

Ilkka Ketola
5. helmikuuta, 2005 20:15

Pääkaupunkiseudun kaapeliyhtiö Helsinki Televisio (HTV) aloittaa kaupalliset HDTV- eli teräväpiirtolähetykset toukokuuhun mennessä ainakin yhdellä eurooppalaisella kanavalla, kertoi HTV:n toimitusjohtaja Anu Nissinen. Välitettävä kanava on HD1, joka on ollut jo koeluontoisesti näkyvissä yhtiön kanavatarjonnassa.
Teräväpiirtolähetykset alkoivat Euroopassa 1080i-kanavalla vuoden 2004 alussa. Myöhemmin kanavan nimeksi muutettiin HD1.
Hdtv-päätteeksi HTV on aluksi valinnut Quali-tv:n tuotteen, joka pystyy näyttämään sekä teräväpiirtolähetyksiä että normaaleja digiohjelmia. HTV pelkästään vuokraa päätettä, sitä ei ainakaan alkuvaiheissa ole tarkoitus myydä asiakkaille. "HTV on jopa eurooppalaisella tasolla ollut HDTV-teknologian pioneereja, mutta pelkästään Suomea varten ei teräväpiirto-ohjelmille saada omaa kanavaa. Tässä tilanteessa pitää hakea yhteistyötä vähintään pohjoismaisella tasolla", toteaa toimitusjohtaja Nissinen.
HDTV-formaatti vaatii huomattavasti enemmän kaistaa kuin perinteiset lähetykset, yksi teräväpiirtokanava vie kanavanipun verran kaistaa. Yleisradiokin pääsee kokeilemaan HDTV-lähetyksiä vasta sitten, kun analogiset lähetykset loppuvat. Yle on tosin jo kuvannut ohjelmia HDTV-formaatissa.
Kun Euroopassa vasta aloitellaan HDTV-lähetyksiä ja -kuvauksia, Yhdysvalloissa jo yli tuhat tv-asemaa välittää teräväpiirto-ohjelmia. Sonyn tietojen mukaan tällä hetkellä 38 prosenttia Hollywoodissa tuotetuista tv-sarjoista kuvataan HDTV-tarkkuudella, joka on parhaimmillaan 1920x1080 kuvapistettä. USA:ssa vastakkain on kaksi formaattia, 1080i ja 720P. HTV:n käyttöön tuleva HDTV-pääte ymmärtää molemmat standardit.
HTV:n toimitusjohtaja Nissinen arvioi, että HDTV-lähetykset pysyvät maksullisina monen vuoden ajan, eikä laitetta kannata vielä kiirehtiä ostamaan. "Vielä tässä vaiheessa kuluttaja pärjää hyvin ilman HDTV-tekniikkaa. Laatuero on kuitenkin selvä, kun vertaa toisiinsa teräväpiirtolähetystä digikanavaan", Nissinen sanoo.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.