Kuollut mummo RIAA:n hampaissa

Ilkka Ketola
4. helmikuuta, 2005 20:03

Aktiivisesti väkeä lakitupaan haastava Recording Industry Association of America (RIAA) ampui tammikuussa 717 haasteen voimin. Tällä kertaa mukaan mahtui kuitenkin hyvin erikoislaatuinen piraatti. Haastettujen joukossa oli nimittäin Gertrude Walton, 83-vuotias mummo Länsi-Virginiasta, jota RIAA syytti yli 700:n pop, rock ja rap-biisin jakamisesta nickin smittenedkitten alla.
Haastetun vanha ikä ei kuitenkaan ollut erikoisen piirre jutussa, vaan se, että hän oli kuollut. RIAA ei tiennyt, että kyseinen rouva oli menehtynyt joulukuussa 2004. Waltonin tytär, Robin Chianumba, ehti asua äitinsä luona viimeiset 17 vuotta. Hän sanoo, ettei Walton antanut tuoda edes tietokonetta taloon.
RIAA myöntää, ettei edesmennyt Walton todennäköisesti ole heidän etsimänsä henkilö. Syy sekaannukseen johtuu heidän mukaansa siitä, että tietojenkeruu laittomasta tiedostojen jakamisesta on hyvin aikaa vievää ja hidasta."Todisteidenkeruumme ja sitä seuranneet lakitoimet aloitettiin kaikki viikkoja ja jopa kuukausia sitten", sanoi RIAA edustaja Jonathan Lamy. "Luonnollisesti luovumme nyt jutusta."
Monille tapaus on kuitenkin jälleen yksi osoitus RIAA:n piratismin vastaisen kampanjoinnin päättömyydestä. Koska oikeiden syyllisten löytäminen on työlästä, aikaa vievää ja joskus jopa lähes mahdotonta, tyytyy RIAA haastamaan ihmisiä ilman pitäviä todisteita. Usein käy kuitenkin niin, että ihmiset suostuvat sovitteluun mieluummin kuin ovat tekemisissä levyteollisuuden lakimiesten kanssa.
"Uskon, että jos musiikkiteollisuus haluaa luoda varoittavia esimerkkejä, tulee heidän tehdä se käyttäen oikeita [syyllisiä] ihmisiä, ei kuolleita," Chianumba sanoi. "Olen melko varma, että hän [Walton] ei lähde Greenwood Memorial Parkin hautuumaalta osallistuakseen oikeuskuulusteluun."
Lähde:
BetaNews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.