Windows Media 10:n DRM murrettu?

Jari Ketola
1. helmikuuta, 2005 21:04

Chris Lanierin blogin mukaan japanilainen internet-julkaisu on julkaissut yksityiskohtaista tietoa siitä, kuinka Windows Media 10:n DRM-suojaus voidaan murtaa.
Murtaminen perustuu DrmDbg.exe ja DRM2WMV -ohjelmiin. DrmDbg.exe lukee salausavaimen muistista kun videota toistetaan, ja näin saatu .key-tiedosto mahdollistaa DRM-suojatun videon konvertoimisen salaamattomaan WMV-muotoon. Näin saatu WMV-tiedosto on toistettavissa millä tahansa Windows Media 10 -yhteensopivalla ohjelmalla tai laitteella.
Avaimen murtaminen vaatii siis sen, että alkuperäiseen salattuun tiedostoon on olemassa katseluoikeus. Satunnaisen salatun tiedoston purkamiseen menetelmä ei sovellu. Esimerkiksi Jon Lech Johansenin kehittämä PlayFair-ohjelma perustuu vastaavankaltaiseen menetelmään.
Menetelmä tunnetaan yleisesti "analogisena reikänä", koska salatunkin äänen (ja kuvan) tallentaminen on aina mahdollista vähintäänkin analogisesti tietokoneen ääni- ja kuvalähteistä. Käytännössä myös purkuavaimien selvittäminen on mahdollista, koska salattu digitaalinen tieto tulee aina purkaa käyttäjän koneella ennen kuin se voidaan toistaa äänikortin tai näytönohjaimen kautta.
Microsoft, Intel, IBM, HP ja AMD ovat perustaneet Trusted Computer Groupin (TCG), jonka päämääränä on kehittää tietokone, jossa salausavaimet ym. on tallennettu laitteistotasolle, ja ainoastaan lisensoitujen, allekirjoitettujen ohjelmien ajaminen olisi mahdollista. Vaikka TCG:n virallisena päämääränä onkin parantaa mm. verkkoasioinnin turvallisuutta, lisää se ikään kuin "sivutuotteena" myös digitaalisen sisällön, kuten ohjelmistojen, kuvan ja äänen salaustasoa.
Lähteet:
microsoft.public.windowsmedia.drm
Chris Lanierin blogi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.