Kiinalaiset DVD-valmistajat hyppäämässä FVD-kelkkaan?

Petteri Pyyny
12. tammikuuta, 2005 20:05

Näyttää siltä, että viime vuoden huhtikuussa julkistettu FVD-formaatti (Forward Versatile Disc) saattaa sittenkin muodostua muuksikin kuin taiwanilaisten yhtiöiden kiukutteluksi länsimaiden patentteja vastaan. Useat kiinalaiset DVD-valmistajat, etunenässään Shinco, ovat ilmoittaneet alkavansa tukemaan FVD:tä Aasian markkinoilla ainoana formaattinaan, luopuen ainakin kotimarkkinoillaan kokonaan DVD-Video -formaatin tuesta laitteissaan.
FVD kehitettiin nimenomaan siksi, että taiwanilaiset yhtiöt ja Taiwanin hallitus halusivat oman osansa valtavasta rojaltivuoresta, jota laitevalmistajat joutuvat DVD-soittimista maksamaan mm. Philipsille, Sonylle ja Pioneerille, jotka omistavat valtaosan DVD-tekniikassa käytetyistä patenteista. FVD:n tallennuskapasiteetti on hieman DVD:tä suurempi ja kaksikerroksiselle FVD-levylle mahtuukin dataa noin 11 gigaa, kun taas DVD-9 -levylle dataa mahtuu noin 8,5 gigatavua. FVD käyttää, kuten DVD:kin, punaista lasersädettä levyjen lukemiseen, joten se ei varsinaisesti kilpaile "seuraavan sukupolven" optisten formaattien kanssa samalla viivalla tallennuskapasiteetin suhteen (Blu-Ray-levylle mahtuu yksikerroksisessakin muodossa 25 gigatavua dataa).
Mielenkiintoiseksi tilanne muodostuu sen suhteen, että lähes kaikki maailman ns. halpasoittimet tulevat kiinalaisista tehtaista, kiinalaisten sopimusvalmistajien suunnittelemina, joten on varsin todennäköistä, että länsimaihin tarkoitetut halvat DVD-soittimet alkavat varsin pian tukemaan myös FVD:tä. Aluksi kuitenkin markkinoille tulee ainoastaan FVD:tä toistavia laitteita, joiden on tarkoitus tulla myyntiin Kiinassa ja Taiwanissa jo tämän kuukauden lopulla ja muualla Aasiassa alkuvuodesta. Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin FVD-soittimia odotellaan myyntiin vuoden 2005 jälkipuoliskolla.
Lähde: DigiTimes

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.