DVD-levyjen hyvitysmaksu alenee Suomessa

Jari Ketola
7. tammikuuta, 2005 22:01

Opetusministeriö on laskenut sekä tyhjien DVD-aihioiden että digitaalisten video- ja audiotallentimien hyvitysmaksuja vuodelle 2005. DVD-levyjen hyvitysmaksu laskee 60 senttiin (ennen 92 senttiä) ja kiintolevy-/flash-tallentimien enimmäismaksuksi tulee 15 euroa (ennen 25 euroa).
DVD-levyjen hyvitysmaksu on siis suuruudeltaan edelleen korkeampi kuin tyhjän median hinta Suomen ulkopuolella. Toisin sanoen halvimpien Suomessa myytävien DVD-aihioiden hinnasta yli puolet on hyvitysmaksua. Digitaalisilla video- ja audiotallentimilla tarkoitetaan laitteita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi pääasiassa teosten kotikopiointiin. Mielenkiintoista olisi tietää, mihin tällainen rajaus käytännössä perustuu, ja mihin se vedetään.
Alla opetusministeriön lehdistötiedote kokonaisuudessaan:
Opetusministeriö on päättänyt yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun (entinen kasettimaksu) suuruuden vuodelle 2005. Nykyiset maksut ovat voimassa helmikuun loppuun, ja muutokset tulevat voimaan maaliskuun alusta.
Joulukuun 20 päivänä 2004 annetun opetusministeriön asetuksen muutokset koskevat digitaalisiin tallennusalustoihin ja digitaalisiin kiinteämuistisiin laitteisiin kohdistuvia hyvitysmaksuja.
DVD-levyjen hyvitysmaksu alenee. Esimerkiksi yleisimmän 4,7 GB:n DVD-levyn hyvitysmaksu alenee 92 sentistä 60 senttiin.
Jatkossa CD- ja DVD-levyjen maksut määritellään samalla tavalla riippumatta siitä, onko kysymyksessä tietokoneella vai erillislaitteella tallennettava levy. Näin ollen kaikkien yksinomaan erillislaitteella tallennettavien levyjen hyvitysmaksu alenee.
Digitaalisten kiinteämuististen laitteiden maksua laajennetaan siten, että digitaalisista videotallentimista, joihin sisältyy kiinteä muisti (esim. kovalevyvideot ja kovalevylliset digisovittimet), peritään hyvitysmaksu. Maksu määräytyy laitteen keskimääräisen kuvantallennuspituuden mukaan.
Digitaalisille kiinteämuistisille laitteille säädetään enimmäismaksu 15 euroa, jolloin myös digitaalisten audiotallentimien enimmäismaksu alenee 25 eurosta 15 euroon. Laitteiden suurten tallennuskapasiteettien vuoksi lähes kaikkiin nykyisin myytäviin kiinteämuistisiin videotallentimiin tullaan käytännössä soveltamaan 15 euron enimmäismaksua. Muutokset tulevat voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2005.
Lähde: Hyvitysmaksu.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.