Apple oikeuteen iPod/iTunes -kytkennän vuoksi

Petteri Pyyny
6. tammikuuta, 2005 19:22

Yksityinen kuluttaja on haastanut Applen oikeuteen Yhdysvalloissa sen omistaman iTunes Music Storen ja yhtiön valmistaman iPod-musiikkisoittimen "pakkoavioliiton" vuoksi. iTunesista ostettuja kappaleitahan ei voi siirtää muihin kannettaviin musiikkisoittimiin, kuten esim. Creativen Zeniin, sillä yhtiö ei ole suostunut lisensoimaan iTunesin kappaleiden salausalgoritmia FairPlayta muille laitevalmistajille.
Sinänsähän Applen menettely on looginen, sillä yhtiö tekee käytännössä nollatulosta iTunes-musiikkikaupallaan ja musiikkikaupan suunnaton suosio toimiikin lähinnä markkinointityökaluna iPodeille, joista Apple vastaavasti tahkoaakin rahaa niin, että yhtiön osakekurssi on hypännyt viimeksi kuluneen parin vuoden aikana aivan uusiin sfääreihin.
Yhtiö on siis haastettu oikeuteen Yhdysvalloissa hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä. Mutta analyytikot ja lainoppineet ovat ainakin tässä vaiheessa hyvin skeptisiä oikeustoimien tulevaisuudesta, sillä molemmilla palveluilla -- sekä iPodilla että iTunesilla -- on markkinoilla lukuisia kilpailijoita ja kumpikaan, ei iPod eikä iTunes, kontrolloi täydellisesti omaa markkinasegmenttiään.
Kalifornialainen Thomas Slattery, joka on oikeusjutun takana, kutsuu oikeudelle toimitetuissa asiakirjoissa itseään iTunesin asiakkaaksi, joka pakotettiin ostamaan iPod siksi, että hän halusi ottaa ostamansa musiikin mukaansa työmatkoille, jne. Apple kieltäytyi kommentoimasta juttua.
Lähde: Yahoo!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.