Saksassa "teostomaksut" tietokoneille

Petteri Pyyny
28. joulukuuta, 2004 20:16

Saksalainen oikeusistuin on päättänyt kahden vuoden kädenväännön saksalaisen "teoston" eli VG Wortin hyväksi sen oikeudenkäynnissä maan suurinta PC-valmistajaa Fujitsu Siemensiä vastaan. VG Wortin vaatimus siitä, että Saksassa myytävien tietokoneiden hintaan pitäisi lisätä hyvitysmaksu eli suomalaisemmin "teostomaksu" meni siis oikeudessa läpi ja jatkossa kaikkiin Saksassa myytäviin tietokoneisiin lisätään tämä 12 euron suuruinen hyvitysmaksu, joka siis tilitetään saksalaiselle musiikkiteollisuuden etujärjestölle VG Wortille.
Suomessahan kyseisenkaltaista hyvitysmaksua maksetaan jo nyt mm. kannettavista MP3-soittimista, tyhjistä DVD- ja CD-levyistä, tyhjistä videokaseteista, tyhjistä C-kaseteista, jne. Saksassa vastaava järjestelmä on ollut, kuten Suomessakin, olemassa vuosikymmeniä ja sielläkin hyvistymaksua peritään likipitäen samoista tuotteista kuin Suomessakin, vaikkakin erityyppisellä hinnoitteluperiaatteella.
Päätös tarkoittaa periaatteessa siis sitä, että oikeus katsoo VG Wortin olevan oikeassa siinä suhteessa, että tietokoneen tärkein tehtävä on olla musiikkitiedostojen digitaalinen varasto ja siksi täysin oikeutetusti ylikansallisten levy-yhtiöiden verotettavissa. Fujitsu Siemens harkitsee päätöksestä valittamista.
Lähde: ITWorld.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.