Disney aikoo tukea Blu-Rayta

Petteri Pyyny
9. joulukuuta, 2004 19:09

Juuri kun Toshiban eilisen HD-DVD/DVD -yhdistelmälevyn julkistuksen jälkeen näytti hetken siltä, että HD-DVD olisi saamassa etumatkaa pahimpaan kilpailijaansa Blu-Rayhyn nähden taistelussa tulevaisuuden optisen median herruudesta, iski yksi maailman suurimmista elokuva-aln jäteistä, Disney, oman soppansa lusikkaan.
Disney ilmoitti tukevansa kuluttajaelektroniikkayritysten vahvasti tukemaa Blu-Rayta HD-DVD:n sijaan omissa julkaisuissaan. Disney on nykyisillä DVD-markkinoilla yksi suurimmista pelureista, omistaahan yhtiö oikeudet maailman tunnetuimpiin lastenelokuviin ja tämän lisäksi julkaisee myös "normaaleja" elokuvia Buena Vista ja Touchstone-yhtiöidensä kautta.
Disneyn ilmoituksen jälkeen Hollywoodin suuret studiot ovat jakautuneet aikalailla kahtia formaattisodassa, joka ei ole vielä edes ehtinyt kauppojen hyllyille, sillä suurista studioista Disneyn lisäksi myös Sony ja MGM ovat antaneet tukensa Blu-Raylle kun taas mm. Paramount, Universal, Warner Brothers ja New Line Cinema ovat asettuneet tukemaan HD-DVD:tä.
Tulevat, siniseen lasersäteeseen pohjautuvat, formaatit aikovat korvata nykyisen DVD-formaatin paremmalla kuvanlaadulla, DVD:tä suuremmalla tallennuskapasiteetilla sekä HDTV-resoluutiolla. Formaateista Blu-Ray on jo osittain markkinoilla, etenkin Japanissa, jossa sitä käyttäviä HDTV-kuvaa tallentavia PVR-laitteita on ollut myynnissä jo vuoden päivät, kun taas HD-DVD:n etuna on se, että DVD-standardia kehittävä DVD Forum on valinnut sen viralliseksi formaatikseen. Mutta jotta soppa olisi tarpeeksi sekava, lähestulkoon kaikki maailman suurimmat kulutuselektroniikkaa valmistavat yhtiön, mukaanluettuna mm. Sony ja Philips, ovat virallisesti tukemassa Blu-Rayta kun taas HD-DVD:n valmistajatuki on paljon vaatimattomampi.
Kaikesta huolimatta lienee selvää, että tulossa on kuluttajia hämmentävä formaattisota, joka todennäköisesti ratkeaa ainakin välivaiheessaan laitteilla, jotka tukevat molempia formaatteja, kunnes jompi kumpi formaateista muodostuu "de facto"-standardiksi tai tilalle tulee joku kolmas, molempia nyt kehitteillä olevia formaatteja parempi ehdokas.
Lähde: Financial Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.