Pystyykö Sharman kontrolloimaan Kazaata?

Petteri Pyyny
2. joulukuuta, 2004 18:21

Australiassa käytävä oikeudenkäynti P2P-ohjelma Kazaan omistavaa yhtiötä Sharman Networksia vastaan jatkui tänään, kun levyteollisuuden lakimiesarmeija marssitti todistaja-aitioon joukon todistajia, jotka pyrkivät kumoamaan omilla todistajanlausunnoillaan Sharmanin väitteet siitä, että sillä ei ole mitään mahdollisuutta suodattaa P2P-verkkonsa kautta välitettäviä tiedostoja.
Levyteollisuuden tärkeimpänä argumenttina toimi vastaväitteissä se, että useat P2P-verkkoja työkseen valvovat yritykset pystyvät löytämään verkoista laittoman materialin ns. sniffereiden avulla, eli ohjelmien avulla, jotka ovat käytännössä P2P-ohjelmien muunneltuja versioita, tarkoituksenaan löytää tiettyjen hakusanojen avulla löytyviä kappaleita P2P-verkoista.
Todistajien lausuntojen pohjalta on hyvin vaikea vetää johtopäätöstä siitä, mihin suuntaan tuomarin mielipide on kääntymässä, sillä ohjelmiston hakutoiminnon kautta sanahakuihin pohjautuva "kontrollointi" on aika kaukana siitä, mitä esim. tuomari aikoinaan Napsteria vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä odotti Napsterilta suodatuksen ja kontrollin suhteen.
Tuomari hylkäsi myös tämänpäiväisessä oikeuden istunnossa Sharmanin todistajia, joiden tarkoituksena oli kertoa siitä, miten P2P-verkkoa voidaan käyttää myös laillisiin tarkoituksiin. Tuomari Murray Wilcox ilmoitti vain yksinkertaisesti olevansa Sharmanin kanssa samaa mieltä siitä, että P2P-tekniikkaa voidaan käyttää laillisiin tarkoituksiin, mutta painotti, että kyseessä ei ole "ideologiasta taistelu", vaan tarkoituksena on selvittää, onko Sharman Networks rikkonut tekijänoikeuslakia salliessaan käyttäjien käyttää sen P2P-palvelua laittomien tiedostojen jakamiseen. Eli siis, onko Sharman tiennyt että sen verkkoa käytetään laittomuuksiin ja jos se on tiennyt, onko sillä ollut mitään mahdollisuutta lopettaa verkon käyttö laittomaan toimintaan.
Lähde: ZDNet.com.au

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.