P2P-juttu Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen?

Jari Ketola
9. lokakuuta, 2004 16:27

Yhdysvaltain elokuva- ja levyteollisuuden edustajat ovat jättäneet Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen esityksen, jossa vaaditaan elokuisen päätöksen kumoamista. Tuolloin liittovaltion valitustuomioistuin piti ennallaan keväällä 2003 alemmassa tuomioistuimessa annetun päätöksen, jonka mukaan P2P-ohjelmia valmistavat yritykset eivät ole vastuussa ohjelmilla tehtävistä tekijänoikeusrikoksista. Sekä MPAA että RIAA allekirjoittivat esityksen, jossa todettiin, että tekijänoikeuksien arvo romuttuu, mikäli oikeuden tulkinta jää voimaan.
"Tämä on eräs tärkeimmistä tekijänoikeutta käsittelevistä tapauksista, joka on saatettu tämän oikeuden käsiteltäväksi," järjestöt sanoivat korkeimpaan oikeutene toimitetuissa asiakirjoissa. "Nyt esitetyn kysymyksen ratkaisu tulee määrittämänä hyvin pitkälti tekijänoikeuksien merkityksen digitaalisena aikakautena."
Viihdeteollisuudella, etenkin musiikkiteollisuudella, on meriittilistalla useiden P2P-verkkojen toiminnan häiritseminen ja vaikeuttaminen -- joissain tapauksissa jopa konkurssiin ajaminen. Paras esimerkki tästä lienee Napster. Viimevuotisen päätöksen nojalla hajautetut P2P-verkot, kuten Kazaa ja Morpheus ovat perusluonteeltaan erilaisia. Ohjelman kehittäjä ja levittäjä ei voi vaikuttaa ilman keskuspalvelinta toimivan P2P-verkon sisältöön, eikä ohjelman kehittäminen siirrä vastuuta käyttäjiltä valmistajalle.
Useiden ryhmittymien mukaan korkeimmalla oikeudella ei ole mitään syytä ottaa juttua uudelleenkäsiteltäväksi. Aikaisemmat päätökset nojaavat ns. Betamax-jutun tulokseen, jossa todettiin, ettei videonauhureiden valmistajat ole vastuussa nauhureilla tehtävistä laittomista kopioista. Samat tahot muistuttavat myös siitä, että videonauhureiden yleistyminen loi täysin uuden viihdeteollisuuden haaran, joka kukoistaa vielä tänäpäivänäkin. Innovaatioiden rajoittaminen rajoittaa samalla myös potentiaalisia markkinoita ja niiden kasvua.
Viihdeteollisuuden mukaan P2P-yritysten pitäisi kuitenkin kantaa vastuuta ja suunnitella ohjelmansa siten, että laittoman materiaalin jakaminen voidaan estää.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.