DVD Jon mursi Apple AirPortin suojauksen

Jari Ketola
13. elokuuta, 2004 14:12

Norjalainen ohjelmoija Jon Lech Johansen, joka tunnetaan parhaiten DeCSS-ohjelman kehittäjänä, on jälleen aiheuttamassa harmaita hiuksia Applelle. Aikaisemmin tänä vuonna Johansen julkaisi PlayFair-ohjelman, joka poisti DRM-suojauksen iTunes -musiikkikaupasta ostetuista kappaleista. Viime kuussa oli vuorossa FairKeys, joka mahdollisti autentikointiavaimien lataamisen Applen palvelimilta. Avaimien avulla kuluttaja voi kuunnella ostamiaan kappaleita millä tahansa koneella ilman, että konekohtaisia kuunteluoikeuksia pitäisi lisätä ja poistaa iTunesin kautta.
Nyt "murto"vuorossa oli Applen AirPort Extreme, WLAN-pohjainen musiikinstreamauslaite, joka mahdollistaa iTunes-kappaleiden toistamisen esimerkiksi kotiteatterivahvistimen kautta. AirPort Extreme hyväksyy kuitenkin vain iTunesin kautta toistettavat kappaleet, joten esimerkiksi OGG tai WMA -muotoisia kappaleita ei sen avulla voi kuunnella. Lisäksi iTunes on saatavilla vai MacOS ja Windows -käyttöjärjestelmille, joten mm. Linux-käyttäjät eivät voi AirPort-laitetta hyödyntää.
Johansen selvitti AirPort Extremen ja iTunesin välillä käytettävän salauksen (AES salaus, jossa AES-avain salataan RSA:lla) ja käytetyn salausavaimen. JustePort-ohjelman avulla AirPort Extremen kautta voi toistaa minkä tahansa MPEG4 Apple Lossless (.m4a) -muotoisen kappaleen. JustePort on ohjelmoitu Mono-rajapintaa käyttäen, joten se on käännettävissä useille eri alustoille.
Nyt kun salausavain on selvillä voidaan AirPort Extremelle kehittää toisto-ohjelmia, jotka tukevat kaikkia mahdollisia tiedostomuotoja.
Lisätietoja JustePortista löytyy Jon Lech Johansenin blogista.
Lähde: The Register

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.