Jälleen uusi "kierrätettävä" DVD-formaatti

Petteri Pyyny
2. kesäkuuta, 2004 22:23

Yhdysvaltalaisen Flexplayn hieman surullisenkuuluisa EZ-D -formaatti on saamassa kilpailijan Ranskasta. Molemmat levyt ovat nykyisten DVD-soitinten kanssa yhteensopivia ja niiden ideana on, että pakkauksen avattuaan kuluttajalla on levystä riippuen kahdeksasta tunnista vuorokauteen aikaa katsoa sillä oleva elokuva, jonka jälkeen levystä tulee lukukelvoton.
Uusi formaatti, nimeltään DVD-D, pohjautuu sekin DVD-levyn pintamateriaalin kemialliseen käsittelyyn ja kyseisen pintakerroksen hapettumiseen ilmatiiviin pakkauksen avaamisen jälkeen. Tarkoituksena molemmissa formaateissa on saada jalansijaa valtaviksi paisuneista DVD-levyjen vuokrausmarkkinoista, sillä levyt poistavat yhden suurimmista ongelmista vuokrausprosessissa eli levyjen palauttamisen takaisin vuokraamoon. Tiettyjen arvioiden mukaan esim. maailman suurin vuokrausketju Blockbusters saisi lähes puolet tuloistaan pelkästään elokuvien myöhästymismaksuista.
Ongelma molemmissa formaateissa on sama: ympäristöystävällisyys. Tai pikemminkin sen puute. Toistaiseksi ainoa suuri elokuvayhtiö, joka on kumpaakaan formaattia kokeillut, on Disney, joka aloitti EZ-D -levyjen koemyynnin viime syksynä Yhdysvalloissa.
Lisää aiheesta:
The Register
DVD-D.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.