Pirate Act -lakiehdotus huolestuttaa

Jari Ketola
26. toukokuuta, 2004 23:47

Useat P2P-ryhmittymät ja tekijänoikeuslakiin erikoistuneet asianajajat ovat ilmaisseet huolensa Yhdysvaltain senaatin käsittelyssä olevan Pirate Act -lakiehdotuksen suhteen. Toteutuessaan laki antaisi liittovaltion syyttäjille mahdollisuuden haastaa tekijänoikeusrikkomuksista epäillyt henkilöt oikeuteen ja vaatia heille jopa satojen tuhansien dollareiden suuruista sakkorangaistusta. Tähän saakka tekijänoikeuksien haltijat ovat joutuneet haastamaan epäillyt oikeuteen itse DMCA-lain nojalla.
Ehdotuksen vastustajien mielestä kyseessä on RIAA:n lobbauksen myötä syntynyt lakiehdotus, jonka tarkoitus on siirtää kulut piraattien haastamisesta tekijänoikeuksienhaltijoilta veronmaksajien kontolle. Tämän lisäksi lakiteksti ei tee selväksi sitä, voidaanko Pirate Actin nojalla syytetty ja tuomittu henkilö haastaa samasta rikkomuksesta uudelleen oikeuteen DMCA-lain nojalla. Tällainen epämääräisyys on täysin vastoin ne bis in idem -periaatetta.
RIAA ja muut ehdotusta tukevat toteavat, että liittovaltion syyttäjillä ei nykyisellään ole työkaluja, jolla he voisivat nostaa siviilikanteen Internet-piraatteja vastaan.
Ehdotus voi olla senaatin äänestyksessä jo ensi viikolla.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.