Laaja kansainvälinen isku piraattiryhmiä vastaan

Petteri Pyyny
22. huhtikuuta, 2004 21:21

Poliisiviranomaiset iskivät eilen illalla yli 120 kohteeseen yhdessätoista eri maassa Yhdysvaltain oikeusministeriön kontrolloimassa kansainvälisessä piratisminvastaisessa operaatiossa nimeltä Fastlink. Operaatio ei kohdistunut mihinkään tavallisiin P2P-käyttäjiin, vaan nimekkäiden piraattiryhmien, mm. Fairlightin, APC:n ja Project X:n, jäseniin.
Iskuissa saatiin yli sadan henkilön henkilötiedot myöhempiä jatkotutkimuksia varten talteen ja tämän lisäksi operaatioissa on takavarikoitu yli 200 tietokonetta, joista 30 on toiminut yksityisinä FTP-palvelimina. Useiden palvelinten tallennuskapasiteetti on ollut useita teratavuja.
Piraattiryhmät, jotka joutuivat iskujen kohteeksi ovat ns. julkaisuryhmiä, eli lähteitä joista käytännössä kaikki maailman laittomat ohjelma-, peli- ja elokuvakopiot ovat alkujaan lähtöisin. Vaikka viimeisen reilun viiden vuoden aikana aiemmin kovin sisäänpäin lämmennyt "eliittipiratismin" verkko onkin hieman auennut tavallisille sukankuluttajille P2P-verkkojen muodossa, on julkaisuryhmien toiminta silti perusteiltaan täsmälleen samaa kuin mitä se on ollut jo 1980-luvun puolivälistä lähtien. Julkaisuryhmiltä tulevat ohjelmien ja pelien kopiointisuojauksista murretut versiot ja screener-elokuvakopioista tehdyt DVDR-versiot leviävät ensin yksityisten FTP-palvelinten ja IRC-kanavien kautta lopulta suuremmille massoille P2P-verkkojen ja kotikopioinnin muodossa.
Lähde: Yhdyvaltain oikeusministeriö

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.