P2P-käyttäjät siirtymässä elokuvien imurointiin

Petteri Pyyny
21. huhtikuuta, 2004 21:26

Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen, Ipsos-Insightin, tekemän neljännesvuosittain julkaistavan tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain P2P-käyttäjät ovat siirtymässä varsin nopeaa tahtia musiikin imuroinnista elokuvien imurointiin.
Tutkimukseen vastanneista P2P-käyttäjistä jo 21% sanoi imuroineensa vuoden 2003 viimeisellä neljänneksellä vähintään yhden täysmittaisen elokuvan Internetistä. Lisäksi yhdestä tärkeimmästä elokuvien kuluttajaryhmästä eli 18-24 -vuotiaista 37 prosenttia oli imuroinut samalla ajanjaksolla vähintään yhden elokuvan P2P-verkoista.
Elokuvateollisuudella on ollut sinänsä aikaa varautua tulossa olevaan muutokseen jo vuoden 1999 ajoista lähtien, jolloin Napster ja DeCSS tekivät selväksi tulevaisuuden uhkakuvat. Ainoana rajoittavana tekijänä on elokuvien laajamittaiselle verkkopiratismille ollut oikeastaan enää tallennuskapasiteetin ja verkkoyhteyksien riittämättömyys. Mutta jo nyt yli puolet yhdysvaltalaisista verkon käyttäjistä pystyy käyttämään verkkoa laajakaistaisten yhteyksien yli -- keskinopeus Yhdysvaltain kaapelimodeemien hallitsemassa laajakaistakulttuurissa on jo yli 3Mbps -- ja tallennuskapasiteetti ei ole ollut ongelma enää vuosiin, varsinkaan MPEG-4 -pohjaisia pakkausratkaisuja, kuten DivX:ää käytettäessä.
Elokuvateollisuuden paraskin yritys todellisten verkkovaihtoehtojen luomiselle, MovieLink-palvelu, on sekin jäänyt hieman varjoon DVD-elokuvien myyntiluvuyista nauttivien elokuvastudioiden silmissä.
Source: mi2n

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.