P2P-jakaminen ei vaikuta CD-levyjen myyntiin

Jari Ketola
30. maaliskuuta, 2004 15:42

Harvardin ja Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijoiden julkistaman tutkimuksen mukaan musiikin laiton imurointi Internetissä ei vaikuta CD-levyjen myyntiin. Tutkimuksessa seurattiin P2P-verkkojen imurointeja 17 viikon ajalta vuoden 2002 lopulla, eikä siirrettyjen albumeiden myyntiluvuissa huomattu merkittävää muutosta.
"Havaintojemme mukaan musiikin jakamisella on hyvin pieni vaikutus levymyyntiin," tutkijat totesivat. "Vaikka imurointi onkin laajamittaista, valtaosa musiikkia imuroivista on todennäköisesti henkilöitä, jotka eivät olisi ostaneet albumia, vaikkei se olisikaan ollut saatavilla vertaisverkkojen kautta."
Tutkimuksessa yhdistettiin ensimmäistä kertaa P2P-verkoista kerätty lokidata ja todelliset CD-levyjen myyntiluvut. Professori Felix Oberholzer Harvardista ja apulaisprofessori Koleman Strumpf Pohjois-Carolinan yliopistosta käyttivät kahdesta OpenNap -palvelimesta vuoden 2002 lopulla kerättyä lokitietoa. 17 viikon ajalta kertyi tiedot noin 1,75 miljoonan kappaleen imuroinnista.
Tutkimustulos on kova isku levyteollisuudelle, joka on hanakasti syyttänyt P2P-verkkoja levymyynnin laskusta. Vastaavasti Kazaa ja muut P2P-yhtiöt ovat pitäneet tutkimusta tervetulleena. Suurin syy levymyynnin laskuun lienee edelleen ihmisten muuttuneet kulutustottumukset -- viihteeseen käytettävä rahasumma jakautuu entistä selkeämmin eri aloille. Musiikin lisäksi ostetaan mm. pelejä ja elokuvia, jotka ovat yleensä myös huomattavasti kalliimpia, kuin tavanomaiset CD-levyt, ja siten syövät suuremman osan viihdemarkkinoiden kakusta.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.