EFFI kritisoi uutta tekijänoikeuslakiehdotusta

Petteri Pyyny
18. maaliskuuta, 2004 22:07

Electronic Frontier Finland ry (eli EFFI) kritisoi vahvasti uutta tänään jätettyä hallituksen esitystä uudesta tekijänoikeuslaista. EFFIn mielestä uusi hallituksen ehdotus on vain "paikkailtu versio kertaalleen [vuonna 2003] kaatuneesta esityksestä".
EFFIn puheenjohtaja Ville Oksanen sanoo lehdistötiedotteessa: Olisi ollut ensinnäkin parempi kirjoittaa täysin uusi laki puhtaalta pöydältä. Ainakaan nykyisillä pintapuolisilla paikkauksilla ei lakia saatu niin selkeäksi, että se olisi ymmärrettävä myös tavallisille kansalaisille, kuten sivistysvaliokunta edellytti saatesanoissaan lähettäessään lain uuteen valmisteluun vuosi sitten."
EFFIn mukaan uuteen esitykseen on tullut mukaan myös varsin pelottavia rajoituksia, kuten täydellinen kielto kopion ottamisesta muista kuin alkuperäisistä teoksista, oli sitten kyseessä teksti, kuva tai vaikkapa elokuva. Tämähän tarkoittaa esim. verkossa, jossa materiaalin -- kuten vaikkapa kuvan tai uutisen -- alkuperäislähdettä on joskus käytännössä mahdotonta selvittää, olisi tällaisten sivujen tai sivun osien tallettaminen käyttäjän kovalevylle esim. myöhempää lukemista varten laitonta.
Lisäksi uusi määritelmä tekijänoikeusrikoksesta vaikuttaa enemmän kuin hieman huolestuttavalta:

Vastedes teksin, kuvien tai muiden teosten kopioiminen kahden tietokoneen tai kännykän välillä ilman taloudellista intressiä tai todellista vahinkoa on rikos, josta voi saada vankeutta. Niinpä esimerkiksi kamerakännyköillä tehtävä kuvien vaihto tai vaikkapa opiskelijasolun sisällä tapahtuva opiskelumateriaalin vaihto voi olla vankeudella rangaistava teko.

Lisäksi uusi esitys ei edelleenkään määrittele sitä, miten tullin kuuluu tunnistaa laittomat kopiot laillisista -- eli varmuuskopion teko on laillista edelleenkin Suomessa, mutta jos varmuuskopion ottaa mukaansa lomamatkalle ja palaa se mukanaan Suomeen, voi varmmuskopion maahantuodessaan syyllistyä tekijänoikeusrikokseen.
Lisäksi esitys pitää sisällään täydellisen kiellon kopiointisuojausten kierrolle, myös yksityiskäyttöä ajatellen. Eli kopiointisuojattujen CD-levyjen varmuuskopioiminen tai esim. MP3-soittimelle siirtäminen on aina laitonta esityksen pohjalta. Sama toki pätee myös DVD-elokuvien varmuuskopiointiin, koska lähes järkiään kaikki DVD-elokuvat on suojattu CSS-salauksella.
Lähde: EFFI

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.