RIAA haastettu oikeuteen rikkollisjärjestönä

Petteri Pyyny
18. helmikuuta, 2004 22:39

Newjerseyläinen nainen, yksi tuhansista RIAA:n puoli vuotta kestäneen yksityishenkilöihin kohdistuneen syyterumban osapuolista, on haastanut RIAA:n oikeuteen Yhdysvalloissa. Nainen syyttää järjestöä kiristyksestä ja Yhdysvaltain rikollisorganisaatiot kieltävän lainsäädännön rikkomisesta.
Michele Scimeca ja hänen asianajajansa sanovat syytteessä, että RIAA:n toimintatapa, jossa se haastaa yksityishenkilöitä oikeuteen väittäen heidän rikkoneen tekijänoikeuslainsäädäntöä ja tarjoaa tämän jälkeen mahdollisuuden sovitella juttunsa RIAA:n kanssa suoraan oikeussalien ulkopuolella, on vastoin gangsterijärjestöjä vastaan alunperin laaditun lainsäädäntöä.
Scimecan asianajaja sanoo, että RIAA:n pelottelutaktiikka on aiheuttanut sen, että suurin osa syytteeseen joutuneista käyttäjistä on suostunut sopimaan juttunsa, koska pelkäävät taistella valtavan taloudellisen ja poliittisen vallan omaavaa järjestöä vastaan oikeusteitse. Asianajajan mukaan tämäntyyppinen taktiikka voidaan selkeästi kategorioida kiristykseksi.
RIAA:n syytetaktiikka on alkanut muutenkin menettää pahinta purentahammastaan, sillä yhä enenevä joukko syytteeseen joutuneita on päättänyt taistella juttunsa oikeussalien kautta sopimisen sijaan. Mm. sanfransiscolainen Raymond Maalouf on päättänyt taistella juttunsa oikeusteitse, koska hänen mukaansa hänen alaikäiset tyttärensä ovat olleet ainoita P2P-käyttäjiä hänen taloudessaan ja he ovat imuroineet verkosta vain musiikkia, jota he ovat käyttäneet koulussa tehtäviin harjoitustöihin. Ja Yhdysvaltain tekijänoikeudella suojattujen kappaleiden ja muun materiaalin ns. "reilun käytön" piiriin kuuluu nimenomaan opetustyöhön liittyvä toiminta.
Lähde: News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.