EU kriminalisoimassa P2P-käytön?

Jari Ketola
9. helmikuuta, 2004 14:00

Euroopan parlamentin on määrä lähiaikoina käsitellä lakiuudistusta, jolla pyritään rajoittamaan digitaalisten tuotteiden, kuten DVD-elokuvien ja CD-levyjen massapiratismia. Lakiesitykseen on yllättäen kuitenkin tulossa mukaan myös P2P-piratismia koskevia pykäliä.
Mikäli lakiesitykseen sisällytetään myös P2P-pykälät on olemassa riski, että tilanne muodostuu Euroopassa samankaltaiseksi kuin Yhdysvalloissa, jossa RIAA ja palveluntarjoajat vääntävät kättä siitä, salliiko DMCA-laki henkilötietojen luovuttamisen ilman oikeudenkäyntiä.
Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöt velvoittavat, että jäsenvaltiot kriminalisoivat taloudellista hyötyä tavoittelevan massapiratismin. Alkuperäinen lakiesitys oli juuri WTO:n vaatimusten kaltainen, mutta se ei kelvannut esimerkiksi Euroopan elokuvajärjestö EMPA:lle, vaan mukaan vaadittiin myös työkaluja P2P-piratismin kitkemiseksi.
Ymmärrettävästi sekä palveluntarjoajat että lainoppineet ovat ilmaisseet huolensa muutosten suhteen. Käytännössä laki asettaisi P2P-verkkoja käyttävät yksityishenkilöt ja taloudellista hyötyä tavoittelevat massatuotantopiraatit samalle viivalle.
Lähde: Infoworld

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.