Microsoft sopi musiikkikauppaa koskeneen oikeusjutun

Petteri Pyyny
20. tammikuuta, 2004 22:51

Microsoftin Euroopan yksikkö on sopinut oikeussalien ulkopuolella sitä vastaan lokakuussa 2003 nostetun syytteen patenttirikkomuksesta. Syytteen takana on pieni yhdysvaltalaisyritys nimeltä E-Data, joka haastoi samasta syystä lokakuussa myös kolme muuta eurooppalaista verkossa musiikkia myyvää yritystä -- Tislcalin, OD2:n ja HMV:n -- oikeuteen.
E-Datan jutun taustalla on sille 1980-luvun puolivälissä myönnetty lisenssi, joka kattaa tiedon imuroimisen tietoverkoista fyysiselle medialle. Oikeusistuimet Yhdysvalloissa ovat jo aiemmin päätyneet tulokseen, että E-Datan patentti on pitävä, mutta katsoneet, että se kattaa tilanteet, joissa kuluttaja ostaa tietoverkkojen yli nimenomaan siirrettävälle medialle tallennetuksi tarkoitettua dataa, kuten esim. Microsoftin ja OD2:n musiikkikauppojen yhteydessä, jossa kuluttaja maksaa lisähintaa siitä, että hän voi polttaa ostamansa musiikkikappaleen myös CDR-levylle.
E-Datan patentti on jo vanhentunut vuoden 2003 tammikuussa Yhdysvalloissa, joten esim. huhtikuussa avattu iTunes ei joutune ongelmiin ainakaan Yhdysvaltain lainsäädännön puitteissa patentin kanssa. Mutta E-Datan patentti on vielä voimassa useissa Euroopan maissa, mm. Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Italiassa ja Ranskassa.
Microsoft lisensoi E-Datan patentin käyttöönsä rajoituksetta kaikissa maailman maissa, mutta yhtiöt kieltäytyivät kommentoimasta sopimuksen taloudellisia yksityiskohtia.
Lisää aiheesta:
News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.