Belgialainen kuluttajajärjestö haastoi levy-yhtiöt oikeuteen

Petteri Pyyny
3. tammikuuta, 2004 21:23

Belgialainen kuluttajajärjestö Test-Achats on haastanut neljä suurta levy-yhtiötä oikeuteen Belgiassa. Syytettyjen listalla ovat Sony, BMG, Universal ja EMI. Oikeusjutun taustalla ovat ns. kopiosuojatut CD-levyt, joita yhtiöt ovat myyneet Belgiassa.
Kopiosuojatut CD-levyt tyypillisesti ovat tarkoituksellisesti "rikottuja" CD-levyjä, jotka eivät enää vastaa CD-levyjen standardeja. Luomalla keinotekoisesti "lukuvirheitä" levyihin, valmistajat ovat tehneet levyistä sellaisia, että ns. pöytäsoittimet osaavat toistaa ne yleensä oikein, koska pöytäsoittimista löytyy virheenkorjauspiiri (tai "virheistä välittämätön" piiri), koska pöytäsoitinten tehtävänähän ei ole saada levyltä bitilleen kaikkea dataa luetuksi, vaan muodostaa lukukelpoisista biteistä musiikkia. Mutta koska tietokoneiden CD-asemien tehtävä on eri, eli kaiken datan lukeminen pilkulleen oikein, ovat tietokoneiden CD-asemat yleensä helisemässä levyjen kanssa -- eli kuten levy-yhtiöt ovat asian suunnitelleetkin. Mutta ongelmia aiheuttavat uudet CD-soittimet, autosoittimet sekä useat kannettavat CD-soittimet, joissa käytetään samaa tekniikkaa kuin tietokoneiden CD-asemissa eli lukuvirheitä ei enää jätetäkään lukematta, vaan laitteisto "tukehtuu" virheisiin niitä lukiessaan.
Lisäksi Test-Achats painottaa syytteessään sitä, että useimmissa Euroopan maissa -- mukaanlukien Suomessa -- lainsäädäntö sallii omaan käyttöön kopioinnin ja levy-yhtiöiden kopiointisuojaukset sotivat suoraan tätä oikeutta vastaan. Esim. Suomessahan tilanne on vielä kriittisempi, sillä levy-yhtiöt saavat kotikopioinnista tulevien tulomenetysten verukkeella siivun kaikesta maassa myydystä tallennusmediasta kuten tyhjistä CDR- ja DVDR-levyistä.
Lisää aiheesta:
ThisIsLondon
The Register

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.