Eurooppalaiset P2P-käyttäjät seuraavina maalitauluiksi?

Petteri Pyyny
17. joulukuuta, 2003 21:26

Kansainvälisen levymerkkien etujärjestön, IFPIn (joka on siis eräänlainen "kaikkien teostojen äiti", johon mm. RIAA ja kotoinen ÄKT kuuluvat) johtaja Jay Berman hahmotti järjestön suuntaviivoja vuodelle 2004 IFPIn sivuilla julkaistussa IFPIn uutiskirjeessä.
Hänen mukaansa eurooppalaisten P2P-käyttäjien on syytä varautua vuoden 2004 aikana hyvin samankaltaiseen kohteluun kuin mitä heidän "virkaveljensä" Yhdysvalloissa ovat oppineet odottamaan RIAA:lta tämän vuoden aikana. Eli käytännössä Berman viittaa satoja yksityishenkilöitä vastaan nostettuihin syytteisiin musiikin laittomasta jaosta P2P-verkoissa. Lisäpontta Bermanin sanoille antanee tuorein Nielsen/Netratings-tutkimuksen tulos, jonka mukaan kesän alusta lukien Yhdysvalloissa on sikäläisittäin suosituimman P2P-ohjelman Kazaan käyttäjämäärä tipahtanut liki puoleen marraskuuhun tultaessa ja eurooppalaiset ovat ottaneet kärkipaikan myös Kazaan käyttäjinä (eurooppalaiset ovat jo nyt suurin käyttäjäryhmä mm. DirectConnect- ja eDonkey-verkoille).
Euroopassa laki on sentään yleensä sikäli P2P-käyttäjien puolella, että verkosta musiikin imurointi omaan käyttöön on täysin laillista, vaikka musiikista ei penniäkään maksettaisi (tämähän Suomessa kompensoidaan yksityisyrityksen keräämänä verona eli kasettimaksuna tyhjästä tallennusmediasta), mutta musiikkiteollisuuden tähtäimessä ovatkin nimenomaan verkkoon musiikkia jakavat henkilöt.
Lähteet:
Guardian
IFPI

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.