Blockbuster haluaa poistaa DVD-levyjen aluekoodit

Petteri Pyyny
11. joulukuuta, 2003 22:22

Maailman suurin videovuokrausketju Blockbuster haluaa elokuvateollisuuden luopuvan DVD-levyjen aluekoodijärjestelmästä. Näin kertoi puheessaan yhtiön johtaja Nigel Travis alkukuusta Ranskassa pidetyssä European Video-kokouksessa.
Travis sanoi puheessaan, että aluekoodien avulla ylläpidetty ns. aikajaksotettu elokuvien julkaisu eri maanosissa auttaa piraatteja saavuttamaan suuremmat markkinat alueilla, joissa elokuvia ei ole saatavilla silloin kun ne muualla on jo julkaistu.
Elokuvateollisuus loi aikoinaan DVD-levyihin aluekoodijaon, jossa esim. Eurooppa ja Japani ovat yhdessä yksi alue, Yhdysvallat ja Kanada yksi alue, jne, nimenomaan voittojen maksimointi mielessään. Tarkoituksena oli estää hintakilpailu eri kuluttaja-alueiden välillä, jolloin esim. Yhdysvalloissa selkeästi halvemmat DVD-levyt löytäisivät tiensä suoraan Eurooppaan (etenkin maihin, joissa tekstitys tai dubbaus eivät ole ongelmia), syöden näin olemassaolevia suurempia voittomarginaaleja Euroopasta.
Nyt tämä järjestelmä on Traviksen mukaan aiheuttanut sen, että piraateilla on useamman kuukauden etulyöntiasema Yhdysvaltain markkinoiden ulkopuolella, kun Yhdysvalloissa jo julkaistua DVD:tä saadaan usein odottaa kuukausitolkulla Eurooppaan, Australiaan, Japaniin, jne. Hyvänä esimerkkinä hän mainitsi Disneyn kaikki DVD-myyntiennätykset murskanneen Nemoa etsimässä-elokuvan, joka julkaistiin Yhdysvalloissa DVD:llä marraskuun puolivälissä ja jonka julkaisuajankohta esim. Iso-Britanniassa on vasta vuoden 2004 maaliskuussa.
Lisäksi lähes kaikissa Euroopan maissa ns. aluekoodivapaiden DVD-soitinten myynti on täysin laillista -- esimerkiksi Iso-Britanniassa valmistajat antavat aluekoodivapaille soittimille samat takuuoikeudet kuin aluekoodirajoituksillakin varustetuille soittimille ja tämän vuoksi kaikki kauppaketjut myyvät käytännössä ainoastaan aluekoodivapaita DVD-soittimia.
Lähde: Video Business Online (vaatii rekisteröinnin)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.